You are here

Ισπανία: Οικονομικό πακέτο για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο

28/03/2022 19:56

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδιο, με το οποίο θα δώσει 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας βοήθεια και δάνεια για οικογένειες και εταιρείες που επηρεάστηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου σχεδίου έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκαν καθώς η Ισπανία παλεύει με ένα κύμα κοινωνικής αναταραχής, εξαιτίας του πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών, με τους οδηγούς των φορτηγών να απεργούν, με διακοπές στην παραγωγή και μαζικές διαδηλώσεις από αγρότες και ψαράδες.

Το σχέδιο, το οποίο θα εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, θα απελευθερώσει "περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας βοήθεια, φορολογικές εκπτώσεις και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις", είπε ο Σάντσεθ σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ.

Τα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν μέχρι 30 Ιουνίου, θα συμπεριλαμβάνουν "μία μείωση τουλάχιστον 20 σεντ το λίτρο στα καύσιμα", είπε ο Σάντσεθ, αναφέροντας ότι τα 15 σεντ θα επιδοτούνται από την κυβέρνηση και τα 5 σεντ από τις εταιρείες πετρελαίου. Ωστόσο, το παρατηρητήριο καταναλωτή FAUCA της Ισπανίας κατήγγειλε τα μέτρα ως "εντελώς ανεπαρκή" για να μετριάσουν την επίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών σε ηλεκτρισμό και ενέργεια.

Τη Δευτέρα, η μέση τιμή βενζίνης στην Ισπανία κυμαινόταν ανάμεσα σε 1,84 και 1,98 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel βρισκόταν ανάμεσα σε 1,86 και 1,95 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το dieselogasolina.com.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε παρόμοιες μειώσεις, αλλά μόνο για τους οδηγούς φορτηγών, ενώ οι νέες μειώσεις επηρεάζουν όλους.

Η μείωση της τιμής των καυσίμων κατά 20 σεντ το λίτρο ήταν "πολύ χαμηλή, αν ληφθούν υπόψη οι βάρβαρες αυξήσεις στις τιμές τους περασμένους μήνες", δήλωσε το FACUA. Επιτέθηκε στην Κυβέρνηση που "δεν επέβαλε έναν ειδικό φόρο στις εταιρείες ηλεκτρισμού και πετρελαίου και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων τα κέρδη είχαν αυξηθεί πάρα πολύ".

Το σχέδιο της Κυβέρνησης θα ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου, με τις περικοπές στους φόρους να ισχύουν ήδη, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ στην ενέργεια και η αναβολή του φόρου στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Επίσης, περιλαμβάνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 362 εκατομμυρίων ευρώ για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, 68 εκατομμύρια ευρώ για τις βιομηχανίες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, πλαφόν 2% στις αυξήσεις ενοικίων και 15% αύξηση της εισοδηματικής στήριξης για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι.

Συνολικά, ήταν μία επένδυση 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για να "μετριαστούν οι επιπτώσεις στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις", είπε ο Σάντσεθ. "Αυτή η κατάσταση είναι απολύτως εξαιρετική και τα βήματα που κάνουμε θα μας προσφέρουν, νομίζω, διέξοδο από αυτήν την τεράστια κρίση", είπε η Υπουργός Εργασίας Yolanda Diaz.

Όμως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα είπε ότι ο Σάντσεθ απέτυχε να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να μειώσει τους φόρους. "Δεν υπάρχει μείωση φόρων όπως είχε αρχικά υποσχεθεί και... θα πρέπει να περιμένουμε εξηγήσεις για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει μετά από ένα χρόνο που οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,6%", είπε ο νέος ηγέτης του PP Alberto Nunez Feijoo.

Η Ισπανία είδε τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 35 ετών, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 7,6% τον Φεβρουάριο, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου κόστους ενέργειας, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 14 Μαρτίου, οι οδηγοί φορτηγών ξεκίνησαν απεργία αορίστου χρόνου λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, στήνοντας οδοφράγματα και διαδηλώσεις και αφήνοντας τα σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια και αρκετούς τομείς να αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν. Οι ψαράδες πραγματοποίησαν επίσης μαζική απεργία την περασμένη εβδομάδα για τις τιμές του ντίζελ, ενώ ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της γεωργίας βγήκε επίσης στον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των ζωοτροφών.