You are here

Ισπανία: Πρόσθετα μέτρα για τις υψηλές τιμές ενέργειας

15/10/2021 06:37

Η Ισπανία σχεδιάζει να εισαγάγει "πρόσθετα μέτρα" σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για επιστροφή των κερδών που κατέγραψαν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη η Ισπανίδα Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέζα Ριμπέρα.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της μεγαλύτερης εταιρείας αιολικής ενέργειας Iberdrola, κατήγγειλαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το διάταγμα, το οποίο ήταν μέρος της προσπάθειας της Ισπανίας να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αύξηση των τιμών ενέργειας, η οποία προκλήθηκε εν μέρει από την υψηλή ζήτηση ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των οικονομιών από την COVID-19 και των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το νομοσχέδιο αρχικά προέβλεπε την επιστροφή μέρους των κερδών ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ των εταιρειών, αλλά το κόστος τώρα πιθανό να είναι υψηλότερο επειδή συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τότε που παρουσιάστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η κ. Ribera είπε στους νομοθέτες ότι ελπίζει να καταλήξει σε "πρόσθετα μέτρα" τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας στον λογαριασμό της στο Twitter ότι αυτά τα μέτρα θα καθορίσουν "λογικές τιμές στη βιομηχανία και περισσότερη προστασία στους ευάλωτους καταναλωτές".

ΚΥΠΕ