You are here

Ιστορική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

04/08/2022 14:05

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 27 ετών έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης. 

Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ιστορικής αλλαγής από τη διευκολυντική πολιτική που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008.

Η BOE ανταποκρίνεται στον ισχυρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών - πλέον είναι σε πορεία να ξεπεράσει το 13% - και στην κριτική που δέχεται, σύμφωνα με την οποία άφησε να ξεφύγουν από τον έλεγχο οι τιμές μετά το τέλος του lockdown λόγω Covid. 

Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν πιθανότητα 80% αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο βασικό επιτόκιο δανεισμού, στο 1,75%. Τριάντα από τις 43 τράπεζες που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν δράση σε αυτή την κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Οι Citigroup, Lloyds, Natwest, Morgan Stanley και UBS είναι μεταξύ της μειοψηφίας που έβλεπαν μικρότερη κίνηση.

Πηγή: Euro2day