You are here

Ιστορική ομιλία Ζελένσκα στο βρετανικό κοινοβούλιο

29/11/2022 20:26

Μια ομιλία που χαρακτηρίζεται «ιστορική» απηύθυνε σε ειδική συνεδρίαση σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα.

Ζήτησε τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα τεκταινόμενα στη χώρα της. Όπως ανέφερε, «η νίκη δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε - χρειαζόμαστε δικαιοσύνη».

Συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι οι σειρήνες που ακούγονται στη χώρα της είναι ίδιες με εκείνες που άκουγαν οι γενιές των Βρετανών που δεν παραδόθηκαν. «Ούτε εμείς θα παραδοθούμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τη δικαιοσύνη που ζητά, είπε ότι όπως θα ήταν αδιανόητο να μην τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι Ναζί, έτσι θα πρέπει να συσταθεί ένα «ειδικό δικαστήριο» για τη Ρωσία, ώστε «να καταστεί υπόλογη για το έγκλημα του πολέμου και της τρομοκρατίας».

Εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Περιέγραψε δε για ακόμα μία φορά φρικτές σκηνές σεξουαλικής βίας από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων το βιασμό ενός τετράχρονου κοριτσιού.

Είπε επίσης ότι λόγω της έλλειψης ενέργειας στην Ουκρανία χειρουργοί κάνουν επεμβάσεις στο σκοτάδι, ότι στη Χερσώνα οι ρωσικές δυνάμεις εκτελούν ακόμα «σχεδιασμένες, άγριες επιθέσεις κατά αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων», καθώς και ότι 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ουκρανικής επικρατείας είναι ναρκοθετημένα και φέρουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί τα οποία έχουν αφήσει οι Ρώσοι.

Στο τέλος της ομιλίας η κ. Ζελένσκα καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους Βουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι για να δείξουν τη στήριξή τους.

Αμέσως πριν την κα Ζελένσκα στους βουλευτές είχε απευθυνθεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως το Ολοκαύτωμα συμβαίνει ξανά» στην Ουκρανία.

Νωρίτερα η σύζυγος του Προέδρου Ζελένσκι είχε παραστεί σε δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ που είχε παραθέσει η βασιλική σύζυγος Καμίλα με στόχο την ευαισθητοποίηση επί θεμάτων έμφυλης βίας.