You are here

Ιταλία: Μέτρα €5 δισ. για μείωση ενεργειακού κόστους

28/03/2023 17:31

Ένα νέο πακέτο μέτρων, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των υψηλών λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οικογένειες και επιχειρήσεις, θα παρουσιάσει λεπτομερώς την Τρίτη η ιταλική Κυβέρνηση, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το γραφείο της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συζήτησε τα συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ρώμη διέθεσε πάνω από 21 δισ. ευρώ μέσω του προϋπολογισμού της για το 2023 για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η κ. Μελόνι στοχεύει να ανανεώσει αυτά τα μέτρα χρησιμοποιώντας μέρος της χρηματοδότησης που είχε αρχικά κρατηθεί για αυτό τον σκοπό, αλλά δεν δαπανήθηκε ακόμη λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών της ενέργειας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Το συμβόλαιο αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, (Ολλανδίας) κυμαίνεται επί του παρόντος περίπου στα 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), από 73 ευρώ στις αρχές του 2023.

Η κυβέρνηση θα παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο την παραχώρηση επιδόματος που στόχο έχει τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, το οποίο αφορά άτομα με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ.

Επίσης, φορολογικές ελαφρύνσεις θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των οποίων οι δαπάνες για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2023, αυξήθηκαν πέραν του 30%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Εξάλλου, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα τεθεί σε ισχύ επίδομα κατ' αποκοπή για την αποζημίωση οικογενειών από το κόστος φυσικού αερίου.

Η Ρώμη σκοπεύει επίσης να μειώσει έναν έκτακτο φόρο που επιβαρύνει τις ενεργειακές εταιρείες οι οποίες είχαν επωφεληθεί πέρσι από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας στοχεύει να εφαρμόσει εφάπαξ εισφορά 50% στο μέρος των εσόδων των εταιρειών για το 2022, το οποίο είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερο από το μέσο όρο εταιρικών εσόδων που καταγράφηκε μεταξύ 2018 και 2021.