You are here

Ιταλία: Nέα σενάρια για αποφυγή πρόωρων εκλογών

13/08/2019 10:15

Οι ζυμώσεις στην ιταλική πολιτική συνεχίζονται. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των ιταλικών κομμάτων για να αποφασίσουν πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Ίσως, στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αλλά δεν αποκλείεται οι συνολικές διαδικασίες να επισπευσθούν. Η κεντροαριστερά, όμως, ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην δική της πρόταση μομφής κατά του Σαλβίνι (φωτό), που είχε καταθέσει πριν δυο εβδομάδες.

Τα δε Πέντε Αστέρα έχουν το δικό τους αίτημα: να ψηφιστεί, πρώτα, η περικοπή 345 γερουσιαστών και βουλευτών. Η Λέγκα ζητά ακάθεκτη εκλογές και ο Σαλβίνι προτείνει σήμερα την σύσταση του «μετώπου του ναι», με την άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας και, ενδεχομένως, με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με κύριο στόχο την μείωση των φόρων και την στήριξη, αποκλειστικά και μόνο των «παραδοσιακών οικογενειών». «Αν τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά συνεργαστούν όταν θα γίνουν τελικά εκλογές πρόκειται να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη», προσθέτει ο γραμματέας της Λέγκα.

Κινήσεις του Ματέο Ρέντσι

Η όλη κατάσταση όμως περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διάσπαση της κεντροαριστεράς.

Να αποσύρει, δηλαδή, τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του και να ιδρύσει άμεσα νέο κόμμα, το Azione Civile, Πολιτική Δράση. Μια «απειλή» που θα μπορούσε να ωθήσει όλο το Δημοκρατικό Κόμμα να δεχθεί να συζητήσει ενδεχόμενη συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια, με στόχο μια νέα κυβερνητική συμμαχία. Μια κυβέρνηση με ορίζοντα ακόμη και τετραετίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότατη επικράτηση του Σαλβίνι.

Τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο, πάντως, θα τον έχει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Τις ημέρες αυτές, βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στη Σαρδηνία. Οι διαβουλεύσεις του με τα κόμματα θα αρχίσουν αμέσως μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες του κοινοβουλίου.

Πηγή: Euro2day