You are here

ΗΒ: Απεργία στους ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων

07/12/2022 19:23

Σε απεργία μέσα στις ημέρες των εορτών θα κατέλθουν οι υπάλληλοι της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε βρετανικά αεροδρόμια και λιμάνια, δημιουργώντας την προοπτική μεγάλης ταλαιπωρίας για τους επισκέπτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι απεργίες εξαγγέλθηκαν για τις 23 με 26 Δεκεμβρίου και 28 με 31 Δεκεμβρίου και αφορούν τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουϊκ του Λονδίνου, τα αεροδρόμια του Μπέρμιγχαμ, του Mάντσεστερ, του Κάρντιφ και της Γλασκώβης, καθώς και το λιμάνι του Νιουχέιβεν.

Πρόκειται για τη νεότερη από μια σειρά εξαγγελιών απεργίας από πολλούς κλάδους εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με αίτημα τις υψηλότερες αυξήσεις εν μέσω πληθωρισμού που υπερβαίνει το 11%.

Το συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS), μέλη του οποίου είναι οι απεργοί, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις είναι αντίδραση στις ανεπαρκείς αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση, καθώς επίσης στην «απειλή» για περικοπές θέσεων εργασίας και αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησης.

Το συνδικάτο ζητά αύξηση της τάξης του 10% και καλύτερη εργασιακή προστασία.

Κατά τον γενικό γραμματέα του PCS Μαρκ Σερβότκα, 40.000 μέλη υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε συσσίτια για την επιβίωση των οικογενειών τους, ενώ 45.000 λαμβάνουν επιδόματα λόγω των ανεπαρκών μισθών.

Άλλα μέλη του PCS που εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι δάσκαλοι οδήγησης και στελέχη του δικτύου αυτοκινητοδρόμων.

Η κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Διαχειριστών Αεροδρομίων εξέφρασαν απογοήτευση για την ανακοίνωση περί απεργιών. Η διοίκηση του Γκάτγουϊκ διαβεβαίωσε πως προσωπικό θα μεταφερθεί στον έλεγχο εγγράφων, ενώ μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν αποκλείσει την αξιοποίηση στρατιωτών σε τέτοιου είδους πόστα.