You are here

ΗΒ: Ενθαρρυντικά στοιχεία για την επίδραση εμβολίων

16/02/2021 12:55

Οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να μειώνουν τις εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία, τους θανάτους και τη μετάδοση του ιού, σύμφωνα με «ενθαρρυντικά» επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία που επικαλούνται οι Times.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε τη Δευτέρα ότι ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown που θα παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου θα βασιστεί στα στοιχεία για την επίδραση των εμβολίων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτά τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα αργότερα εντός της εβδομάδας, αν και αναφέρθηκε σε «λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» και για «ενδιαφέρουσες ενδείξεις».

Σύμφωνα με τους Times, η σύγκριση της κατάστασης υγείας ηλικιωμένων πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την υγεία εκείνων που δεν το έχουν κάνει δείχνει ότι το εμβόλιο πράγματι μειώνει εισαγωγές και θανάτους.

Ορισμένες από τις σχετικές πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι το ποσοστό επί του συνόλου των θανάτων ασθενών Covid που αφορά πολίτες άνω των 80 ετών, δηλαδή άτομα που έκαναν από τους πρώτους το εμβόλιο, έχει μειωθεί σημαντικά.

Άλλη μελέτη που επικαλείται η εφημερίδα, η οποία βασίζεται σε διαγνωστικά τεστ σε μέλη υγειονομικού προσωπικού για να διαπιστωθούν μη συμπτωματικές λοιμώξεις, επίσης έχει αρχίσει να δείχνει μείωση της μετάδοσης του ιού λόγω των εμβολιασμών.

Μιλώντας στο Times Radio ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν στους Times, ωστόσο, ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι «πολύ προκαταρκτικά» και ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer που έχει αρχίσει να χορηγείται από τις αρχές Δεκεμβρίου και όχι τόσο πολύ στο εμβόλιο της AstraZeneca που άρχισε μα χρησιμοποιείται έναν μήνα αργότερα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολόγιζε ότι η μείωση της μετάδοσης του ιού μετά από τον εμβολιασμό είναι της τάξης των δύο τρίτων.

Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγηθεί 15,3 εκατομμύρια πρώτες δόσεις εμβολίων στους πολίτες των πρώτων τεσσάρων κατηγοριών προτεραιότητας (άνω των 70 ετών, τρόφιμοι και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και εξαιρετικά ευπαθείς).

Ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Αγγλίας σερ Σάιμον Στίβενς είπε τη Δευτέρα ότι στην επόμενη φάση εμβολιασμών αναμένει διπλασιασμό των δόσεων που θα χορηγούνται κάθε μέρα.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τις αναφορές στο πρόγραμμα προμήθειας δόσεων από την Pfizer και την AstraZeneca, σύμφωνα με τις οποίες από το Μάρτιο θα διπλασιαστεί η διαθέσιμη ποσότητα των παραγόμενων δόσεων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έχει εντοπιστεί στη Βρετανία μία νέα δυνητικά ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία έχει ήδη ανιχνευθεί σε 11 χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, των ΗΠΑ, της Νιγηρίας και της Αυστραλίας.

Η παραλλαγή αυτή, με την ονομασία Β1525, έχει μια σειρά μεταλλάξεων, μεταξύ των οποίων και την Ε484Κ που βρίσκεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του ιού και προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς δείχνει να μπορεί να αντιστέκεται στα υπάρχοντα εμβόλια.

Συνολικά για την ώρα έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα της νέας παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΚΥΠΕ