You are here

ΗΒ: Πιθανή άρση καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους

17/06/2021 11:59

Η βρετανική κυβέρνηση «ασφαλώς κοιτάζει όλες τις επιλογές» δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Τζέσε Νόρμαν ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Telegraph περί πιθανής άρσης της υποχρέωσης καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού Βρετανούς τουρίστες που θα επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας.

«Δε θέλουμε να μείνουμε πίσω από χώρες που ίσως υιοθετούν μια προσέγγιση δύο εμβολίων, αν μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο και αν μπορεί να γίνει προσεκτικά και με ασφάλεια», είπε ο κ. Νόρμαν στο Sky News.

Στο ερώτημα αν τελικά οι Βρετανοί δε θα πρέπει να «ξεγράψουν» τις διακοπές στο εξωτερικό για φέτος, ο Βρετανός Υφυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κινηθεί προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση. «Άρα δε θα ξέγραφα τίποτα αυτή τη στιγμή», σχολίασε. 

Πρόσθεσε πάντως ότι με την κατάσταση με την ινδική μετάλλαξη να είναι ρευστή, δε θα ήταν συνετό να γίνουν οριστικές δηλώσεις τώρα.

Παρατήρησε επίσης ότι ένας προβληματισμός θα ήταν πώς θα αποφεύγονταν οι διακρίσεις σε βάρος των επίδοξων ταξιδιωτών κάτω των 30 ετών, που μόνο πρόσφατα άρχισαν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης προέτρεπαν τους πολίτες να κάνουν φέτος διακοπές στο εσωτερικό, αλλά ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να κάνει διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι.

Η πιθανή αλλαγή των κανόνων για τους ταξιδιώτες με δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούσε να κατευνάσει μερικώς και τις πολύ σφοδρές αντιδράσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, που ζητούν την υπαγωγή των δημοφιλών τουριστικών προορισμών στην πράσινη λίστα, για την οποία ήδη δεν υπάρχει υποχρέωση καραντίνας στην επιστροφή.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες της Ryanair και των αεροδρομίων του Μάντσεστερ και του Στάνστεντ έχουν προαναγγείλει για σήμερα κατάθεση αγωγής κατά της κυβέρνησης ζητώντας να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην πορτοκαλί και όχι στην πράσινη λίστα.

ΚΥΠΕ