You are here

Ήξεις αφίξεις στην ΕΚΤ για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων

10/05/2021 15:30

H Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει την αύξηση των αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για την πανδημία του κορωνοϊού (PEPP), αν αυτό θα είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Μπορεί να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις αγορές μας, ανάλογα με ό,τι χρειασθεί για να διατηρήσουμε ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Η γενική δέσμευσή μας είναι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών», τόνισε ο Λέιν.

Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο την αύξηση των αγορών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων τους που είχε προηγηθεί, ενώ στις 10 Ιουνίου θα αποφασίσει για τη συνέχεια.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της έχουν ζητήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε ορατή πίεση για μία αύξησή τους, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή θα είναι μεταξύ της διατήρησης του σημερινού ρυθμού ή μείωσής του.

Οι δηλώσεις του Λέιν υποδηλώνουν ότι η απόφαση για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων παραμένει ανοικτή καθώς η ανάκαμψη εκδηλώνεται αργότερα από ό,τι ήλπιζαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειασθεί ένα ακόμη χρόνο για να επανέλθει στο προ του κορωνοϊού επίπεδό της.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επανέλθει πριν από το 2023 στα προ του κορωνοϊού επίπεδα και ότι θα απαιτήσει μία «συνεχή προσπάθεια» από την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις.

Πηγή: Euro2day