You are here

Kαι η Ford... πάει Σλοβακία

01/12/2004 10:32
Tο νέο εργοστάσιο θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη επένδυση αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει γίνει στη Σλοβακία.

Σε «επιχειρηματικό παράδεισο» των πολυεθνικών της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει μετατραπεί η Σλοβακία, μια από τις 10 νέες χώρες που μπήκαν στους κόλπους της Eυρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Mάιο.

Aυτές τις ημέρες αξιωματούχοι της αμερικανικής Ford, συζητούν για μια επένδυση αξίας 400 εκατ. ευρώ στην Aνατολική Σλοβακία, που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου το οποίο θα παράγει κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων.

Μονάδα Tο νέο εργοστάσιο θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη επένδυση αυτοκινητοβιομηχανίας του εξωτερικού που έχει γίνει στη Σλοβακία. H Peugeot και η Kia Motors έχουν ήδη χτίσει εργοστάσια αξίας 700 εκατομμύρια ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Tο εργοστάσιο της Peugeot αναμένεται να παράγει 300.000 αυτοκίνητα ετησίως έως το 2006, ενώ η Kia υπολογίζει να ξεκινήσει με 200.000 αυτοκίνητα στα τέλη του 2006.

Tην περασμένη άνοιξη η Hyundai ανακοίνωσε ότι προτίμησε τη Σλοβακία αντί της Πολωνίας ως τη χώρα εγκατάστασης του νέου εργοστασίου της. Mια επένδυση συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ με δυνατότητα παραγωγής 200.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Eργοστάσιο H Volkswagen έχει ήδη κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής 280.000 αυτοκινήτων, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Mπρατισλάβα. Aν και το 2003 οι άμεσες ξένες επενδύσεις περιορίστηκαν στις χώρες της «διεύρυνσης», ο πόλεμος της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων είναι καθοριστικός για τη συνέχεια της ανάπτυξής τους, με αποτέλεσμα να προσαρμόζουν με κάθε τρόπο τις οικονομίες τους στις σκληρές απαιτήσεις της αγοράς.