You are here

Κάλεσμα Ταγιάνι και πρώην προέδρων ΕΚ στους λαούς της Ευρώπης

07/05/2019 20:41

Ο νυν Πρόεδρος και οι πρώην Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνουν έκκληση στους λαούς της Ευρώπης όπως ασκήσουν το πολιτικό τους δικαίωμα και ανταποκριθούν στην εκλογική τους υποχρέωση στις επικείμενες ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές των πολιτών της, όταν θα κληθούν να ψηφίσουν στα τέλη Μαΐου, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της.

Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για άρθρο που συνυπογράφουν ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, και οι πρώην Πρόεδροι Lord Plumb (1987 – 1989), Enrique Barón Crespo (1989 – 1992), Klaus Hänsch (1994 – 1997), José María Gil-Robles (1997 – 1999), Pat Cox (2002 – 2004), Josep Borrell Fontelles(2004 – 2007), Hans-Gert Pöttering (2007 – 2009) και Jerzy Buzek (2009 – 2012), αναφέρεται ότι «ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να κάνουμε επιλογές για τους άλλους».

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι κάνουν οι άλλοι. Μπορούμε να κάνουμε επιλογές για εμάς τους ίδιους και να λάβουμε συλλογικές αποφάσεις προς το συμφέρον μας, οι οποίες θα συνάδουν με τις ανάγκες και τις αξίες μας, καθώς και με τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσμου γύρω μας», αναφέρουν.
 
Ο νυν Πρόεδρος και οι πρώην Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν ακόμα ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε τέλεια, όπως θα επιθυμούσαν πολλοί, ούτε ατελής, όπως η καρικατούρα που σκιαγραφούν οι πιο αυστηροί επικριτές της, σημειώνοντας ότι «για να τελειοποιηθεί, να προσαρμοστεί και να μεταρρυθμιστεί, πρέπει πρώτα να διατηρηθεί».
 
Επίσης, προσθέτουν ότι «πριν από σαράντα χρόνια, τον Ιούνιο του 1979, εξελέγη για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαράντα χρόνια πριν από αυτές τις εκλογές, το 1939, οι νέοι της Ευρώπης εξαναγκάστηκαν να πολεμήσουν ο ένας εναντίον του άλλου και αυτός ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 55 εκατομμυρίων ανθρώπων».
 
«Η συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και διαφορών», συμπληρώνουν, «είναι έκτοτε ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ειρήνης και ενότητας. Ήταν ένα δίδαγμα με ακριβό τίμημα, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ούτε να μπει στο περιθώριο λόγω απάθειας ή εχθρότητας».
 
Τέλος, αναφέρουν ότι «η αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο ζενίθ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και αυτό πρέπει τώρα να εκφραστεί με την προσέλευση στις κάλπες», για να προσθέσουν ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, οι αξίες και οι παραδόσεις μας –η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία, η δημοκρατία, η έννομη τάξη και η ειρήνη– είναι τα θεμέλια του τρόπου ζωής μας».
 
«Η Ευρώπη, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη τους πολίτες της», καταλήγουν.