You are here

Κάλεσμα βρετανικής κυβέρνησης προς εθελοντές ασθενείς για δοκιμές φαρμάκων κατά του Covid-19

03/04/2020 20:59

Στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φαρμάκων για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε για πρώτη φορά η βρετανική κυβέρνηση κατά την καθιερωμένη ημερήσια συνέντευξη Τύπου για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Έχουμε συστήσει τρεις κλινικές δοκιμές σε εθνικό επίπεδο που καλύπτουν το κάθε μεγάλο στάδιο της νόσου, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την εντατική περίθαλψη για τους πιο σοβαρά νοσούντες», είπε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Εξήγησε ότι οι δοκιμές αυτές εξετάζουν την αποτελεσματικότητα υπαρχόντων φαρμάκων και στεροειδών κατά του Covid-19.

«Μια από τις δοκιμές, που ονομάζεται ανάρρωση και αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο, με 926 ασθενείς να συμμετέχουν», είπε ο κ. Χάνκοκ.

Καλώντας κι άλλους ασθενείς να συμμετάσχουν ως εθελοντές, ο Βρετανός Υπουργός Υγείας σχολίασε ότι «όσο μεγαλύτερες οι δοκιμές τόσο καλύτερα τα δεδομένα και τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις θεραπείες».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ είπε ότι εδώ και εβδομάδες δοκιμάζονται στο παρασκήνιο εναντίον του νέου κορωνοϊού φάρμακα που χρησιιμοποιούνται κατά της ελονοσίας και του HIV. Πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να δοκιμάσουν και άλλα φάρμακα.

Σημείωσε πάντως ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε αυτές οι κλινικές δοκιμές θα έχουν αποτέλεσμα. «Η ευθεία απάντηση είναι πως δεν ξέρω. Νομίζω ότι θα πάρει λίγους μήνες, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εγγράφονται ασθενείς στις δοκιμές στο (εθνικό σύστημα υγείας) NHS», ήταν τα λόγια του καθηγητή Βαν Ταμ.