You are here

Καλούνται τα Κ-Μ σε συντονισμό για εμβολιασμούς

08/04/2021 06:39

Η Κομισιόν και η Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν όλα τα κράτη μέλη να εργαστούν για μεγαλύτερο συντονισμό της θέσης τους στην ΕΕ σε σχέση με την πολιτική εμβολιασμών κατά τη διάρκεια άτυπης τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία προήδρευσε την Τετάρτη μιας άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέχεια της δημόσιας ανακοίνωσης των συμπερασμάτων του EMA σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου Vaxzevria, της AstraZeneca.

Ο EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και εντοπίζονται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Ωστόσο, ο EMA τόνισε το γεγονός ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τον περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους εμβολιασμένους πολίτες να παρακολουθούν στενά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο EMA εγγυήθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν παρενέργειες αυτού και όλων των εμβολίων κατά του COVID-19, επικαιροποιώντας τις συστάσεις εάν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με την προεδρία, τα κράτη μέλη της ΕΕ μοιράστηκαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης και προσπάθησαν επίσης να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria από τον EMA.

Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για περισσότερες μελέτες φαρμακοεπαγρύπνησης για συγκεκριμένες ομάδες. Δεδομένου ότι τα σχέδια εμβολιασμού των κρατών μελών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο εφαρμογής, οι Υπουργοί δεσμεύτηκαν να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχιζόμενη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με ολόκληρη της ευρωπαϊκής διαδικασία και τον μελλοντικό σχεδιασμό της.

Η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος Υγείας, δήλωσε σχετικά ότι "η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας βάσει της στρατηγικής μας για τα εμβόλια της ΕΕ. Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι ύποπτες παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και εμπειρογνώμονες συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση κινδύνου και των οφέλους. Ζήτησα σήμερα από τους Υπουργούς Υγείας να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη για να εμπιστοσύνη του κοινού".

Στο τέλος της συνεδρίασης, η Κομισιόν και η Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν όλα τα κράτη μέλη να εργαστούν προς την πιο συντονισμένη δυνατή θέση στην ΕΕ, με την Υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, Marta Temido να δηλώνει ότι "αυτή είναι μια τεχνική απόφαση, δεν είναι πολιτική απόφαση και πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις καλύτερες επιστημονικές πληροφορίες που παρέχονται από τον EMΑ και να μην ξεχνάμε ότι οι μεμονωμένες αποφάσεις επηρεάζουν όλους".

ΚΥΠΕ