You are here

Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες στις Βρυξέλλες

23/02/2021 18:31

Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες στις Βρυξέλλες, στοιχείο που αποδίδεται και στο αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, σύμφωνα με τον Ζορτ-Λουί Μπουσέ, επικεφαλής των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων (MR) ο οποίος μίλησε χθες στο βελγικό δίκτυο LN24. Συγκεκριμένα, ο Ζορτ-Λουί Μπουσέ υποστήριξε ότι η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, “επειδή οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι σχετικά σταθερές εδώ και πολύ καιρό, παρά τα μέτρα”.

Ο ίδιος, όμως, δε μένει μόνο στους επιδημιολογικούς δείκτες, αλλά βλέπει παραπέρα, τους δείκτες αυτοκτονιών, των ψυχικών ασθενειών, των συνεπειών για τους νέους ανθρώπους και τις πτωχεύσεις. Επικαλούμενος στοιχεία από τις αρμόδιες Αρχές στις Βρυξέλλες, ισχυρίσθηκε ότι στην πρωτεύουσα έχει καταγραφεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά 20%. Ο Μπουσέ επέκρινε επίσης τους πολύ αργούς ρυθμούς υλοποίησής της. “Εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειαζόμαστε άριστη οργάνωση”, είπε.

“Ο κόσμος δεν αισθάνεται καλά” προειδοποιούν και οι παθολόγοι του Βελγίου. Το Ινστιτούτο Γαλλόφωνων Παθολόγων Βελγίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών της χώρας μετά από πολλούς μήνες αυστηρών περιορισμών, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Brussels Times.

Οι γιατροί βλέπουν όλο και περισσότερους ασθενείς να μπαίνουν στα ιατρεία τους, "των οποίων το πνεύμα εξασθενεί και των οποίων η δυσφορία γίνεται ολοφάνερη και μερικές φορές αφόρητη". Τα ευρήματα παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σύμφωνα με τους παθολόγους, τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ήταν μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθούν και δεν φαινόταν πάντα σαφή. Επιπλέον, "η έλλειψη εξηγήσεων σε σχέση με τις αποφάσεις επηρεάζει τη νομιμότητα τους στο μυαλό των πολιτών" και αυτό προκαλεί απογοήτευση και ερωτήσεις, επισημαίνει το Ινστιτούτο.

"Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αυτήν την πανδημία καλύτερα από άλλους επειδή αναμφίβολα έχουν καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, να `επαν-εφευρίσκουν` τον εαυτό τους, να ξεκινούν καινούργια πρότζεκτς, να ανακαλύπτουν έναν νέο ρόλο ή μια χρησιμότητα. Αλλά για άλλους, η έλλειψη προοπτικής για την κάλυψη του κενού, που άφησε η πανδημία, προκαλεί πραγματικό πόνο", σημειώνουν οι παραπάνω γιατροί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, από 13 μέχρι και 19 Φεβρουαρίου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 2.098,6 - αυξημένος κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Χθες επιβεβαιώθηκαν 1.121 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 755.594.
Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια του Βελγίου, πλην της περιοχής του Αινό. Η πιο έντονη αύξηση εντοπίζεται στο Βλάμς Μπράμπαντ (+34,6% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο). Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται κυρίως στην “επέλαση” της βρετανικής παραλλαγής του ιού, που τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στο Βέλγιο.

Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 35,1 (-11,8%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 21.923 (11.209 στη Φλάνδρα, 7.954 στη Βαλλονία και 2.760 στις Βρυξέλλες). Χθες έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 122,6.

Σήμερα νοσηλεύονται 1.708 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (+91 σε σχέση με χθες), εκ των οποίων οι 348 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+19) και 175 διασωληνωμένοι (+10).

Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 240,4 (-15%), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 6,3%. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,02.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν διενεργηθεί 9.198.605 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 37.548.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 407.296 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,42% του ενήλικου πληθυσμού, και 265.691 με τη δεύτερη δόση.