You are here

Καταψήφιση της «τροπολογίας Μπεν» που θα έδινε στους βουλευτές τον έλεγχο του Brexit

15/03/2019 07:33

Καταψηφίστηκε με διαφορά μόλις δύο ψήφων από τους Βρετανούς βουλευτές τροπολογία που είχε κατατεθεί στο όνομα του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Χίλαρι Μπεν, σύμφωνα με την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να επιβάλει στη βρετανική κυβέρνηση συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα επί εναλλακτικών προσεγγίσεων του Brexit.
 
Η ομάδα βουλευτών που στήριξε την τροπολογία σκόπευε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να διεξαγάγει «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί όλων των σεναρίων του Brexit, ώστε να διαπιστωθεί τι επιθυμεί η πλειοψηφία της Βουλής.
 
Η προτίμηση των βουλευτών αυτών είναι ένα «μαλακό» Brexit που θα βασίζεται σε μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.
 
Η τροπολογία αποδεχόταν παράλληλα την πρόταση της κυβέρνησης για την υποβολή αιτήματος στις Βρυξέλλες για παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.
 
Παρά την ευρεία διακομματική στήριξη, η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 314 έναντι 312, μετά την επιβολή αυστηρότατης κομματικής γραμμής από την Πρωθυπουργό Μέι προς τους Συντηρητικούς βουλευτές.
 
Σε περίπτωση που η τροπολογία περνούσε, η κ. Μέι φέρεται να είχε δώσει εντολή στους βουλευτές της να καταψηφίσουν την τροποποιημένη κυβερνητική πρόταση στο τέλος της διαδικασίας, στην ουσία δηλαδή να ψηφίσουν κατά της αναβολής του Brexit.
 
Νωρίτερα οι βουλευτές είχαν καταψηφίσει με μόλις τρεις ψήφους διαφορά τροπολογία επί της τροπολογίας Μπεν που όριζε ότι η αναβολή του Brexit θα έπρεπε να διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

ΚΥΠΕ