You are here

Κατάργηση των μέτρων στήριξης ζητά η ΕΕ

24/05/2023 17:17

Σε τέσσερις συστάσεις προς την Κύπρο, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι τα μέτρα ενεργειακής στήριξης θα πρέπει να καταργηθούν ως το τέλος του έτους.

Σε έκθεση συστάσεων προς την Κύπρο στο πλαίσιο του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η ΕΕ ζητά από την Κύπρο να αναλάβει δράση για:

1. Κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023. Εάν οι ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτήσουν μέτρα στήριξης, ζητείται από την Κύπρο να βεβαιωθεί ότι αυτά στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οικονομικά προσιτά και διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Διατηρώντας παράλληλα μια υγιή δημοσιονομική θέση το 2024, η ΕΕ καλεί την Κύπρο να διατηρήσει τις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο διασφαλίζοντας την αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ζητείται ακόμη διευκόλυνση της μείωσης του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων. Για την περίοδο μετά το 2024, η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη και διατηρούν μια συνετή μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση.

2. Επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας επίσης επαρκή διοικητική ικανότητα, και ταχεία οριστικοποίηση του κεφαλαίου REPowerEU με σκοπό την ταχεία έναρξη της εφαρμογής του. Η ΕΕ καλεί σε γρήγορη εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής, σε στενή συμπληρωματικότητα και συνέργεια με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

3. Λήψη μέτρων για τη βελτίωση της διακυβέρνησης των κρατικών φορέων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

4. Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Για την καλύτερη εκμετάλλευση όλων των αναξιοποίητων δυνατοτήτων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Κύπρος θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρησιμοποιώντας κατάλληλα οικονομικά μέσα και πραγματοποιώντας περαιτέρω επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.

Ζητείται ακόμη επιτάχυνση της ανάπτυξης των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, επέκταση και επιτάχυνση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης, επίσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και της στροφής προς τις βιώσιμες μεταφορές. Τέλος, ζητείται εντατικοποίηση των προσπαθειών πολιτικής με στόχο την παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Σημειώνεται ότι σε έκθεσή της η ΕΕ, επεσήμανε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ανισορροπίες μετά από υπερβολικές ανισορροπίες το 2022 καθώς οι ευπάθειες που σχετίζονται με το ιδιωτικό, το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος έχουν συνολικά μειωθεί αλλά παραμένει μια ανησυχία.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος της.

Της Γεωργίας Χαννή