You are here

Καταργούνται οι φορολογικοί παράδεισοι

10/03/2004 12:53
Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επετεύχθη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς Βρετανία και Ολλανδία δήλωσαν ότι οι υπερπόντιες κτήσεις τους -που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι- θα υπαχθούν στους κοινοτικούς κανόνες για την φορολογία των καταθέσεων.

Η Αρούμπα και οι Ολλανδικές Αντίλλες -έδρα πολλών υπεράκτιων (off-shore) εταιρειών- όπως και τα Νησιά Καϋμάν, τα Channel Ιslands και το Ιsle of Μan -που έχουν στενές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία- συμφώνησαν να υπαχθούν στους κοινοτικούς κανόνες, που προβλέπουν είτε την ανταλλαγή πληροφοριών για τις καταθέσεις είτε την επιβολή φόρου έως και 35% στους τόκους των καταθέσεων υπηκόων της ΕΕ. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ η Οδηγία για την εναρμόνιση της φορολογίας των καταθέσεων στις αρχές του 2005 απαιτείται η συναίνεση της Ελβετίας.

Υποψηφιότητες Οι υπουργοί Οικονομικών των «15» συζήτησαν και τις υποψηφιότητες για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ και τον αντικαταστάτη του Ισπανού Εουχένιο Ντομίνγκο-Σολάνς στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να λάβουν αποφάσεις. Τους περισσότερους λόγους να αισθάνεται ικανοποιημένη έχει μάλλον η Ισπανία, καθώς η υποψηφιότητα του νυν υπουργού Οικονομικών Ροντρίγκο Ράτο για την ηγεσία του ΔΝΤ φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Ζουνκέρ, αξιωματούχος με μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι θα τον στήριζε ευχαρίστως, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι ο κ. Ράτο είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαδεχθεί τον κ. Κέλερ.

Η αναζήτηση του νέου ηγέτη του ΔΝΤ -και η ανάγκη τήρησης των ενδοευρωπαϊκών ισορροπιών- έχουν περιπλέξει και την επιλογή του διαδόχου του κ. Σολάνς στην ΕΚΤ.

Η Μαδρίτη πρότεινε ως αντικαταστάτη του τον ακαδημαϊκό Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλεθ-Πάραμο. Η ιδέα του να αντικατασταθεί ένας Ισπανός από συμπατριώτη του εξόργισε χώρες όπως η Ιρλανδία και το Βέλγιο, που δεν έχουν ακόμα εκπροσωπηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή.