You are here

Κατατίθεται το νομοθέτημα της καραντίνας στη Βρετανία εν μέσω ενδείξεων για εξαιρέσεις από τον Ιούλιο

03/06/2020 13:24

Το νομοθέτημα με τις λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας των 14 ημερών για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, θα παρουσιάσει νωρίς το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την τουριστική βιομηχανία της χώρας και από βουλευτές ακόμα και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορά και τους Βρετανούς που θα επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν αποκλείει την τροποποίηση του μέτρου κατά την πρώτη επανεξέτασή του στο τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις για αφίξεις από χώρες με λίγα κρούσματα του κορωνοϊού.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στην Daily Mail ότι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις καλοκαιρινές διακοπές του κόσμου αχρείαστα». Την Τρίτη η Daily Telegraph είχε γράψει ότι πλέον ο πρωθυπουργός είναι «προσωπικά υπέρ» της ιδέας των «αεροπορικών γεφυρών» με άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το μέτρο θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και ότι γίνεται εργασία για να διαπιστωθεί πώς μπορούν να συναφθούν συμφωνίες με άλλες χώρες για αμοιβαία υποδοχή ταξιδιωτών χωρίς περιορισμούς, «όταν αυτό θα είναι ασφαλές να γίνει».

Ο δε Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που προ εβδομάδων είχε πει ότι είναι πιθανό το καλοκαίρι «να ματαιωθεί» για τους Βρετανούς, δήλωσε χθες «όλο και πιο αισιόδοξος» για την προοπτική θερινών διακοπών στο εξωτερικό.

Η Υπουργός Εσωτερικών θα προβεί σε δήλωση προς τους βουλευτές περίπου στη 1.30 ώρα Λονδίνου. Σε άρθρο στην Daily Telegraph που συνυπογράφει με τον κ. Σαπς, η κα Πατέλ υπερασπίζεται την απόφασή της γράφοντας ότι η καραντίνα χρειάζεται για να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Προσθέτει ότι εναλλακτικά μέτρα, όπως η θερμομέτρηση των επιβατών που αφικνούνται στα βρετανικά αεροδρόμια ή δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ δεν εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα πάντως με τους Times, η Ντάουνινγκ Στριτ επέλεξε να μη ζητήσει για το μέτρο της καραντίνας τη γνώμη της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε αυτή την πανδημία. Σημειώνεται ότι στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού η επιτροπή είχε συμβουλεύσει κατά του κλεισίματος των συνόρων θεωρώντας ότι το όφελος θα ήταν μικρό.

Οι αντιδράσεις στο μέτρο της καραντίνας, εν τω μεταξύ, εντείνονται. Η συνήθως φιλοκυβερνητική Daily Mail «απαιτεί» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της από τον Μπόρις Τζόνσον «να σώσει τις διακοπές» των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας την καραντίνα «μισητό» μέτρο.

Έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 124 εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα στη χώρα κατέδειξε ότι επτά στις δέκα εξ αυτών φοβούνται πως αν η καραντίνα εφαρμοστεί, το οικονομικό πλήγμα θα είναι τόσο μεγάλο που θα χρειαστεί να απολύσουν έως και το 60% του προσωπικού τους.

Συνολικά περίπου 300 επιχειρήσεις του τομέα έχουν συνυπογράψει επιστολή προς την κα Πατέλ καλώντας την να αναθεωρήσει.

Ενδεικτική της αντίδρασης που προκαλεί το μέτρο και μεταξύ των βουλευτών είναι η έκτακτη επερώτηση που έχει υποβάλει ο Συντηρητικός βουλευτής Χιού Μέριμαν, πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών της Βουλής των Κοινοτήτων, για το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών.

Ο κ. Μέριμαν είναι μέλος ομάδας περίπου 50 βουλευτών από όλα τα κόμματα, εκ των οποίων 20 Συντηρητικοί, που ηγούνται της εκστρατείας κατά της καραντίνας. Υποστηρίζουν ότι πρώτον δεν έχει επιστημονικό νόημα σε αυτό το σημείο της πανδημίας και με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεύτερον ότι θα επιφέρει αχρείαστο και σοβαρό οικονομικό πλήγμα στον ταξιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για το μέτρο δείχνουν πως η πλειοψηφία των Βρετανών, από ποσοστό 63% έως 81%, συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το μέτρο της απομόνωσης αφίξεων από το εξωτερικό.