You are here

Καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία

10/12/2018 12:37

Το στρατόπεδο για τους πρόσφυγες Azraq στην Ιορδανία, όπου η ΕΕ χρηματοδοτεί ένα νοσοκομείο κατασκήνωσης, που παρέχει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες προστασίας, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο, ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Επίτροπος, επισκέφτηκε επίσης σχολεία τα οποία επωφελούνται από το πρόγραμμα "Εκπαίδευση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης", που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και απευθύνεται και σε παιδιά με αναπηρίες. Ο Επίτροπος επισκέφθηκε επίσης το Εθνικό Κέντρο για την Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Ιορδανίας για να συζητήσει την πολιτική προστασία με τις εθνικές αρχές, και ειδικότερα τους τρόπους βελτίωσης της ετοιμότητας σε περιφερειακό επίπεδο και των μηχανισμών αντίδρασης. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ιορδανία και στην περιοχή έδειξαν ότι η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος  πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με τις εθνικές αρχές, όπως με τον Υπουργό Εξωτερικών Ayman Safadi και τον Υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Mary Kawar.

Κατά την παρουσία του στην Ιορδανία, ο Επίτροπος δήλωσε πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της Ιορδανίας που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. "Χρηματοδοτούμε την εκπαίδευση με σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην μείνει πίσω", τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι "αυτή είναι προσωπική μου δέσμευση". "Οι πρόσφυγες της Συρίας πρέπει να έχουν την ίδια ποιότητα εκπαίδευσης με κάθε άλλο παιδί", τόνισε και συμπλήρωσε πως είναι ευγνώμων στην Ιορδανία και τους ανθρώπους της για τη γενναιοδωρία τους στην υποδοχή των Σύρων προσφύγων.

Η ΕΕ χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες στην Ιορδανία για ανθρωπιστική βοήθεια, ήδη από το 2012, για υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, βοήθεια για βασικές ανάγκες, στέγη, νερό και αποχέτευση, προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προστασίας.

Μόνο το 2018, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς την Ιορδανία ανήλθε σε 36 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τους πρόσφυγες που ζουν στα στρατόπεδα προσφύγων Ζaatari και Azraq, καθώς και από τους Σύρους σε αστικές περιοχές.

Ειδικά προγράμματα υποστηρίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες, η ΕΕ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την πλήρη ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα παιδιά των Σύρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της είναι ο κυριότερος δωρητής στην ανθρωπιστική αντίδραση στην κρίση της Συρίας, με περίπου 11 δισ. Ευρώ από την έναρξη της κρίσης τον Μάρτιο του 2011. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κινητοποίησαν πάνω από 2,2 δισ. Ευρώ για αναπτυξιακή βοήθεια και βοήθεια σταθεροποίησης για την κρίση της Συρίας στην Ιορδανία.

Οκτώ χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, η Ιορδανία παραμένει μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον εκτοπισμό, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό προσφύγων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της στον κόσμο, 89 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους ή 9% του πληθυσμού της. Η μεγάλη πλειοψηφία, (περίπου 83%), ζει σε πόλεις και κωμοπόλεις, ενώ το υπόλοιπο είναι κυρίως σε δύο καταυλισμούς προσφύγων - Azraq και Zataari. Το Zaatari είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταυλισμός στον κόσμο με περίπου 80 000 κατοίκους.

Εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες, η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 67.000 εγγεγραμμένους Ιρακινούς, 11.500 άτομα από την Υεμένη, 4.200 από το Σουδάν και 820 από τη Σομαλία. Επιπλέον, η Ιορδανία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή.

ΚΥΠΕ