You are here

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συγχώνευση Deutsche Bank-Commerzbank

25/04/2019 13:34

Οι δύο τράπεζες επικαλέστηκαν κινδύνους στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κόστος αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακές απαιτήσεις, τερματίζοντας έτσι τις συζητήσεις για μία ιστορική συγχώνευση.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank τερμάτισαν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο τράπεζες.

Η ανακοίνωση των δύο τραπεζών, που επικαλέστηκαν κινδύνους στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κόστος αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακές απαιτήσεις, έγινε κατά την έκτη εβδομάδα συνομιλιών για τη συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο τράπεζες τερμάτισαν τις συνομιλίες για μία ιστορική συγχώνευση, οδηγώντας και τις δύο σε ένα αμφίβολο μέλλον.

Η αποτυχία συμφωνίας στο ντιλ αναγκάζει τώρα τη Deutsche Bank να βρει το πέμπτο κατά σειρά σχέδιο αναδιάρθρωσης από το 2015 για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το πώς θα δώσει ώθηση στις αποδόσεις των μετόχων.

Για την Commerzbank, που το 15% ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ίσως έρθει μία εξαγορά από ξένο επενδυτή, με τις ING και UniCredit να έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.

H μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται 4,3% στα €7,92, ενώ της Commerzbank υποχωρεί 2,2%, στα €7,63.

Οι συζητήσεις των δύο τραπεζών ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου αλλά έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις και κριτικές από εκπροσώπους των εργαζομένων και βασικούς μετόχους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, σημείωσε ότι οι δύο τράπεζες συζήτησαν την πιο στενή συνεργασία τους, ενώ πρόσθεσε ότι «μία τέτοια συνεργασία έχει νόημα μόνο όταν αποδίδει προς ένα πιο ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο».

«Η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται ανταγωνιστικές τράπεζες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

To εναλλακτικά σενάρια

H Deutsche Bank σχεδίασε μια εναλλακτική στρατηγική για την περίπτωση κατάρρευση των συνομιλιών με τη Commerzbank, δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτές, ο CEO, Κρίστιαν Σέβινγκ, εξετάζει δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει περαιτέρω περικοπές κόστους, οι οποίες θα αγγίζουν και την επενδυτική τράπεζα. Το δεύτερο θα συνιστά μια πιο ριζική αλλαγή στρατηγικής, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

Τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους της γερμανικής τράπεζες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να δουν μια νέα στρατηγική από τον Σέβινγκ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πηγές του Bloomberg ο βραχίονας διαχείρισης ενεργητικού της Deutsche Bank έχει διενεργήσει συνομιλίες για συνεργασία με την UBS και την AXA.

Tην ίδια ώρα, οι Financial Times δημοσίευσαν στις αρχές αυτού του μήνα ότι η ιταλική τράπεζα UniCredit ετοιμάζει πρόταση αγοράς μεριδίου της Commerzbank.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αγορά μεγάλου μεριδίου της Commerzbank από τη Uni Credit και μετά θα ακολουθήσει η συγχώνευση με τη γερμανική τράπεζα Hypo Vereins bank, που ήδη κατέχει, σύμφωνα με τους FT.

Πηγή: Euro2day