You are here

Κατέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

22/10/2021 13:42

Κατέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς είναι αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών κάνει αγώνα εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την Covid-19, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ), που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες και είναι καλή ένδειξη για τη συνολική υγεία της οικονομίας, υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών αυτό τον μήνα, στις 54,3 μονάδες, από 56,2 τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Οι αναταραχές στην εφοδιατική αλυσίδα που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, παράλληλα με την έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών, οδηγούν τον δείκτη τιμών εισροών -δηλαδή τις τιμές των πρώτων υλών- σε άλμα στις 73,1 μονάδες από 70,9, καταγράφοντας μακράν το πιο υψηλό σημείο από την έναρξη της έρευνας στα μέσα του 1998.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,7 μονάδες από 56,4, φτάνοντας στο πιο χαμηλό από τον Απρίλιο, έναντι προσδοκίας για 55,5 μονάδες. Ωστόσο οι επιχειρήσεις έκαναν προσλήψεις με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών -ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε στις 56,0 μονάδες από 54,1.

Ο δείκτης που αφορά τη μεταποίηση παρέμεινε ισχυρός -κινήθηκε οριακά χαμηλότερα φτάνοντας στις 53,2 μονάδες από 55,6, στο πιο χαμηλό από τον Ιούνιο του 2020.

Οι τιμές των πρώτων υλών για τις ανάγκες των εργοστασίων αυξήθηκαν με ρυθμό-ρεκόρ κι ενώ μεταβίβασαν μέρος αυτού του κόστους στους πελάτες, δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν όλο το βάρος.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής έκανε άλμα στις 72,3 μονάδες από 70,4, στο πιο υψηλό από τότε που ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία η Markit στα τέλη του 2002. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού δεν θα υποχωρήσει σύντομα.

Η συμπίεση της παγκόσμιας προσφοράς προκάλεσε την πιο απότομη πτώση της γαλλικής μεταποίησης από τότε που είχαν εφαρμοστεί αυστηροί περιορισμοί λόγω κορωνοϊού πέρυσι και μείωσε σημαντικά τη δυναμική της γερμανικής ανάπτυξης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Οκτώβριο. Η Γαλλία κρατήθηκε κάπως καλύτερα, επωφελούμενη από την ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών, λόγω των χαλαρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Πηγή: Euro2day