You are here

Κατηφορίζει ο δανεισμός της Βρετανίας

21/09/2021 11:08

Υποχώρησε ο δημόσιος δανεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενίσχυσε το κόστος του δημόσιου χρέους.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν 20,5 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο -ήταν δηλαδή κατά £5,5 δισ. λιγότερος από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ήταν επίσης οριακά χαμηλότερος από την πρόβλεψη των 21,6 δισ. λιρών του Γραφείου Προϋπολογισμού ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις για £15,6 δισ. των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Η χώρα ωστόσο κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δανεισμό Αυγούστου από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, δηλαδή από το 1993, με τις πιέσεις να έρχονται από τα 50 προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί για την υποστήριξη ατόμων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα ή ο δανεισμός που συσσωρεύτηκε με την πάροδο του χρόνου ήταν 97,6% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Πηγή: Euro2day