You are here

Κατηγορία κατά Τζόνσον για «κατάρρευση» εμπιστοσύνης των Βρετανών στα μέτρα κατά του κορωνοϊού

03/06/2020 16:15

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι με τις αποφάσεις του έχει προκαλέσει κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο κ. Στάρμερ καλεί τον πρωθυπουργό «να ελέγξει» την κατάσταση, εκτιμώντας ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έρχεται την ώρα που το κοινό έχει απογοητευθεί από τα λάθη της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Εργατικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του κ. Τζόνσον να μην αποπέμψει τον σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς που παραβίασε την καραντίνα, η βιασύνη με την οποία ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή η χαλάρωση των περιορισμών για τους πιο ευπαθείς πολίτες, η απόφαση για άνοιγμα ορισμένων τάξεων των δημοτικών σχολείων χωρίς επαρκή διαβούλευση με συνδικάτα, δασκάλους και γονείς, καθώς και τα προβλήματα στο σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού «έχουν κάνει μια δύσκολη κατάσταση δέκα φορές χειρότερη».

«Αν δούμε μία απότομη αύξηση της τιμής R ή μια σειρά τοπικών lockdown, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά της Ντάουνινγκ Στριτ. Όλοι γνωρίζουμε ότι το κοινό έχει κάνει τεράστιες θυσίες. Αυτή η κακή διαχείριση των τελευταίων εβδομάδων είναι ευθύνη της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο σερ Κιρ Στάρμερ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, πλέον το 21% των Βρετανών δηλώνουν ότι ακολουθούν τους κανόνες κατά του κορωνοϊού «λιγότερο αυστηρά» από ό,τι έκαναν προηγουμένως.

Ένας στους τρεις εξ αυτών δηλώνει ότι αλλαγή στάσης του οφείλεται στο «σκάνδαλο Κάμινγκς».

Πάντως, το 73% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εξακολουθούν να τηρούν με την ίδια ευλάβεια τους κανόνες.