You are here

Kazaks (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια

31/03/2023 09:20

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Martins Kazaks δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη για να αντιμετωπίσει την υψηλή αύξηση των τιμών καταναλωτή.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι απαραίτητες προκειμένου να μειωθεί», δήλωσε ο Kazaks σε συνέντευξή του στη λετονική τηλεόραση σήμερα Παρασκευή.

Η χρηματοπιστωτική αναταραχή που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν εξαπλωθεί στην Ελβετία έχει περιπλέξει το έργο της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%. Ο Kazaks και άλλοι ρυθμιστές επιτοκίων έχουν ζητήσει περισσότερες αυξήσεις, εάν υποχωρήσουν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 μελών εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η άνοδος των τιμών στην Ισπανία μειώθηκε σχεδόν στο μισό και στο 3,1% τον Μάρτιο, καθώς το ενεργειακό κόστος έπεσε, ο δείκτης βασικών πιέσεων μετά βίας υποχώρησε. Στη Γερμανία, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε απότομα, αλλά ήταν υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Πηγή: Euro2day