You are here

Κερδοφόρος ξανά η Ζurich Financial Services

20/11/2003 11:18
Επέστρεψε στην κερδοφορία το γ΄ 3μηνο του 2003 η μεγαλύτερη ελβετική ασφαλιστική εταιρεία, Ζurich Financial Services.

Ύστερα από τα βελτιωμένα κέρδη που ανακοίνωσε η ολλανδική ΙΝG και τα ασταθή αποτελέσματα της γερμανικής Αllianze (ελέω Dresdner Βank), σειρά είχε ο ελβετικός ασφαλιστικός γίγαντας να στείλει διφορούμενα μηνύματα για τη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός στην Ευρώπη, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 701 εκατ. δολ. στο γ΄ τρίμηνο από ζημίες 763 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν.

Μολονότι τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών (484 εκατ. δολ.), τα λειτουργικά κέρδη της Ζurich Financial ύψους 206 εκατ. δολ. ήταν σχεδόν μισά από αυτά που προέβλεπαν οι αναλυτές - λόγω των υψηλότερων ζημιών της θυγατρικής Centre (488 εκατ. δολ.) και των διαγραφών αξιών (100 εκατ. δολ.) στις αμερικανικές μονάδες του ομίλου.

Σε επίπεδο 9μήνου, η επιχείρηση είχε κέρδη 1,4 δισ. δολ., όταν το αντίστοιχο περσινό 9μηνο είχε φορτωθεί ζημίες 2,8 δισ. δολ.

Στο σύνολο του 2002 οι ζημιές της ανήλθαν στα 3,43 δισ. δολ.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν σαφώς βελτιωμένα οι μετοχές του ελβετικού ασφαλιστικού κολοσσού υποχώρησαν πάνω από 3% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, εξαιτίας του γενικότερου δυσμενούς κλίματος και των ανησυχιών που εκφράσανε αναλυτές για τις προοπτικές της εταιρείας το 2004.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράσανε τη δυσαρέσκειά τους για την ελάχιστη υποχώρηση που παρουσίασε ο δείκτης κόστους του ομίλου στο 24,3% από 25,7% πέρσι.

Τα νέα ασφάλιστρα υγείας που εισέπραξε το εννεάμηνο η Ζurich Financial υποχώρησαν κατά 3% σε όρους τοπικού νομίσματος παρά τη συνεισφορά της πρώην Deutsche Βank Life Ιnsurance.

Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (σε όρους δολαρίου) από νέα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 22%, αγγίζοντας τα 37 δισ. δολ. Όμως, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην κατρακύλα του δολαρίου έναντι των υπολοίπων βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Η διοίκηση επιβεβαίωσε τους στόχους της για το 2003, αλλά άφησε στον αέρα τις προοπτικές για το 2004.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ζurich πέτυχε πολλά φέτος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Τζέιμς Σκίρο και συμπλήρωσε ότι «μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στις περικοπές κόστους και προσωπικού».

Κώστας Σαρρής