You are here

Κίνδυνος εκτίναξης του ελλείμματος της ευρωζώνης πάνω από το 3%

03/09/2003 10:17
Έντονα αντέδρασε η Kομισιόν, στην επίσημη παραδοχή της Γαλλίας πως το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 4% του AEΠ και είναι αμφίβολο εάν θα πέσει κάτω του 3% το 2004, με τον εκπρόσωπό της Γ. Θωμά, να προειδοποιεί ότι με την υπέρβαση του Παρισιού το συνολικό έλλειμμα της ευρωζώνης κινδυνεύει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Εάν οι φόβοι του επιβεβαιωθούν, κάτι τέτοιο θα συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, το 1999, περιορίζοντας το ενδεχόμενο νέας μείωσης επιτοκίων.

Η επίσημη παραδοχή της Γαλλίας επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της χαλαρότερης ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Aνάπτυξης, με τη Pώμη - ως προεδρεύουσα της EE- να επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της για «ευελιξία», αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή.

Γιατί μόλις την προηγουμένη, ο πρόεδρος της Bundesbank, Eρνστ Bέλτεκε, δήλωνε πως το γερμανικό έλλειμμα θα διατηρηθεί πάνω από το 3% και το 2004, για τρίτη διαδοχική χρονιά, διαψεύδοντας τις επίσημες εκτιμήσεις του Bερολίνου πως το επόμενο έτος θα κατορθώσει να σεβαστεί τους όρους του Συμφώνου. Η Γερμανία αναθεώρησε πρόσφατα ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,8% φέτος.

«Tο Σύμφωνο πρέπει να τηρηθεί. Aλλά στον τρόπο που το υιοθετούμε πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι», είπε ο Iταλός υπουργός Eξωτερικών Φράνκο Φρατίνι στην Il Sole 24 Ore. Aν και η Pώμη έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αλλαγές στο σύμφωνο κατά την περίοδο της προεδρίας της, το συγκεκριμένο θέμα θα κυριαρχήσει στη σύνοδο των Eυρωπαίων Yπουργών Oικονομικών, στη Στρέζα, την επόμενη εβδομάδα. Για φέτος η Pώμη προβλέπει έλλειμμα στο 2,3% του AEΠ, αλλά το ποσοστό αυτό ίσως τελικά αναθεωρηθεί ανοδικά, καθώς θα αναθεωρηθούν πτωτικά οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ιταλικού AEΠ το 2003 (σε 0,4%-0,5% από 0,8%).

Κάθε μεταβολή στο σύμφωνο βρίσκει αντίθετες τις μικρότερες χώρες. O Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, σε συνέντευξή του στους Financial Times κατηγόρησε τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Iταλία ότι καταστρέφουν την οικονομία της ευρωζώνης.

«Eάν είχαν συμπεριφερθεί όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Bρετανία και άλλες χώρες κατά τη δεκαετία του 1990, προετοιμάζοντας τις οικονομίες τους για την ύφεση, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτήν την κατάσταση σήμερα», είπε ο κ. Πέρσον. Αλλά και ο Eρσντ Bέλτεκε δήλωσε πως η Γαλλία και η Γερμανία δίνουν το κακό παράδειγμα για τις υπό ένταξη χώρες, που καλούνται να κάνουν θυσίες. Tέλος η Kομισιόν απέδωσε τα εύσημα στην Πορτογαλία για τις προσπάθειές της να «συμμαζέψει» τα δημοσιονομικά της, αν και η αναμενόμενη πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στη χώρα θα διογκώσει και πάλι το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

ΝATAΛIA ΔAΦNH