You are here

Κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές από τις πλημμύρες λόγω βροχής στη βόρεια Αγγλία

08/11/2019 12:37

Σε ισχύ είναι στη Βρετανία προειδοποιήσεις από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος για σοβαρές πλημμύρες που συνιστούν «κίνδυνο για απώλεια ζωών» λόγω της ανόδου της στάθμης ποταμών. 

Οι προειδοποιήσεις αφορούν κυρίως τη βόρεια Αγγλία όπου ήδη οι σφοδρές βροχοπτώσεις της Πέμπτης έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η άνοδος της στάθμης του ποταμού Ντον στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνκαστερ στο νότιο Γιόρκσιρ. Υπάρχουν σε ισχύ πέντε σοβαρές προειδοποιήσεις για πλημμύρα σε ισάριθμα σημεία κατά μήκος του ποταμού. Η τελευταία μέτρηση έδειχνε το βάθος του νερού του Ντον στα 6,28 μέτρα, την ώρα που ο μέσος όρος της στάθμης δεν ξεπερνά τα 3,6 μέτρα. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ως προς τη στάθμη του ποταμού.

Επιπρόσθετα, η αρμόδια αρχή έχει επισημάνει τον κίνδυνο πλημμύρας σε αλλά 111 σημεία της Βρετανίας, κυρίως στην κομητεία του Γιόρκσιρ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, στο Ντάρμπισιρ και στο Λίνκολνσιρ.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν προειδοποιηθεί ότι ίσως κινδυνεύουν οι περιουσίες του, ακόμα και οι ζωές τους, καθώς και ότι κάποιες κοινότητες ίσως αποκοπούν λόγω ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Στην πόλη του Μάνσφιλντ εκκενώθηκαν 35 σπίτια, όπως έγινε προληπτικά και στο Ντόνκαστερ. Πολλά καταστήματα πλημμύρισαν σε μια σειρά άλλων πόλεων.

Εκτεταμένες ήταν την Πέμπτη οι πλημμύρες στο Σέφιλντ. Στο εμπορικό κέντρο Μίντοουχολ της πόλης εκατοντάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν για λόγους ασφαλείας να περάσουν τη νύχτα στους κοινόχρηστους χώρους, καθώς οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι λόγω των νερών.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δήλωσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τις τοπικές αρχές για να μειώσουμε τον κίνδυνο πλημμυρών. Οι ομάδες μας επί του εδάφους διασφαλίζουν ότι τα αντιπλημμυρικά φράγματα μπορούν να λειτουργούν πλήρως και τοποθετούν προσωρινά φράγματα που συντελούν στην προστασία ανθρώπων και περιουσιών. Συμβουλεύουμε τον κόσμο να μένει μακριά από φουσκωμένα ποτάμια και να μην περπατά ή να οδηγεί μέσα από πλημμυρισμένα ύδατα, καθώς ακόμα και 30 εκατοστά νερού μπορούν να μετακινήσουν το αυτοκίνητό σας».

Η σιδηροδρομική εταιρεία Northern Rail που εξυπηρετεί τη βόρεια Αγγλία έχει εκδώσει συμβουλή κατά των σιδηροδρομικών ταξιδιών, καθώς αρκετά σημεία του δικτύου και σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, μόνο την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές του Γιόρκσιρ και των Midlands έπεσε ποσότητα βροχής που ισοδυναμεί με τη μισή ποσότητα που πέφτει κατά μέσο όρο για όλο το μήνα Νοέμβριο.