You are here

Κίνδυνος για τσουνάμι πτωχεύσεων μετά την Covid-19

29/04/2021 11:19

Η ευρωζώνη κινδυνεύει με «τσουνάμι» χρεοκοπιών καθώς θα λήγουν τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω Covid, προειδοποιούν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Ρίσκου (European Systemic Risk Board-ESRB), του οποίου προεδρεύει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, σε έκθεσή του αναφέρει πως οι εταιρείες μπορεί να δυσκολευτούν πολύ να παραμείνουν φερέγγυες όσο περισσότερο εξαρτώνται από την έκτακτη οικονομική στήριξη. Αυτό θα μπορούσε  να προκαλέσει συσσώρευση χρέους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κύμα χρεοκοπιών.

Σύμφωνα με το ESRB οι εταιρείες του μπλοκ έχουν αιτηθεί επιχορηγήσεις, αναβολή φόρου και δάνεια ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Στο χειρότερο σενάριο, οι αναβληθείσες χρεοκοπίες θα υλοποιηθούν ξαφνικά και θα πυροδοτήσουν μια υφεσιακή δυναμική, προκαλώντας δυνητικά περαιτέρω χρεοκοπίες. Ο τρέχων χαμηλός ρυθμός χρεοκοπιών θα ήταν παρόμοιος με τη θάλασσα που υποχωρεί πριν από ένα τσουνάμι».

Ο αριθμός των χρεοκοπιών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά σχεδόν 20% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πέρυσι, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας στοιχεία. Αλλά το ESRB επικαλείται προβλέψεις των Allianz και Euler Hermes που αναμένουν άνοδο 32% των χρεοκοπιών σε όλη τη Δυτική Ευρώπη φέτος και 34% στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη καθώς θα μειώνονται τα προγράμματα στήριξης.

Σημειώνεται πως η Bank of America σε μελέτη της για τις «χρεοκοπίες φαντάσματα» είχε προειδοποιήσει πως 200.000 επιχειρήσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία θα απειληθούν όταν αποσυρθεί η στήριξη.

Το ESRB τονίζει πως η εκτίναξη των εταιρικών χρεοκοπιών θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες της περιοχής, καθώς η αύξηση της κήρυξης χρεοστασίου στα δάνεια θα εμποδίζει την ικανότητα τους να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη, και θα μπορούσε να υπονομεύσει το ίδιο το ευρωπαϊκό πproject.

Πηγή: Euro2day