You are here

Kλείνουν φοιτητικές εστίες στο Βελιγράδι

03/07/2020 08:48

Nέα μέτρα έλαβε η Κυβέρνηση της Σερβίας μετά τα αυξανόμενα περιστατικά κορωνοϊού. Δεν χρειάζεται επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης λέει το Τόκιο, ενώ σε Λατινική Αμερική τα περιστατικά καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ.

Νέα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS). Από τη Δευτέρα (6 Ιουλίου) θα κλείσουν όλες οι φοιτητικές εστίες στο Βελιγράδι, ενώ από αύριο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και οι καφετερίες θα λειτουργούν μέχρι τις 23:00 , ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στους κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 100 ατόμων και στους εξωτερικούς χώρους 500 άτομα. Ανέφερε ότι θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους που από την περασμένη Δευτέρα είναι υποχρεωτική.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ο ίδιος πρότεινε να επιβληθεί ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός του Βελιγραδίου για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών αλλά το μέτρο αυτό θεωρήθηκε από τους ειδικούς υπερβολικό και απορρίφθηκε. "Αν μπορούσα να αποφασίσω μόνος μου, θα έκλεινα το Βελιγράδι και θα επέβαλλα απαγόρευση της κυκλοφορίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς στην RTS και ανέφερε ότι από την πρωτεύουσα προέρχεται το 82% των νέων κρουσμάτων και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας.

Στη Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν έξι ασθενείς. Από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν καταγραφεί 287 θάνατοι από τον κορωνοϊό ενώ νόσησαν 15.195 άτομα. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 418.879 δείγματα. 

Δεν υπάρχει λόγος για την Ιαπωνία ως προς την επιβολή μιας νέας κατάστασης ανάγκης, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στο Τόκιο, αυξήθηκαν καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο διμήνου.

Τα νέα κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται μεταξύ νέων ανθρώπων, ηλικίας 20 και 30 ετών. Από την άλλη μεριά, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών μειώνεται. Τα ημερήσια περιστατικά ξεπέρασαν τα 50 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα στο Τόκιο αναφέρθηκαν περισσότερα από 120, έναντι των 107 που είχαν αναφερθεί χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τhe Nikkei," καθώς ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των εργαζόμενων στη νύχτα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 446 στα 195.674, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 9 στους 9.003, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.

Το Περού έσπασε χθες το φράγμα των 10.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, την ίδια εβδομάδα που η χώρα ξεκίνησε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων απαγόρευσης σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λίμα. Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ανέρχεται σε 10.045, με 185 ανθρώπους να υποκύπτουν στην ασθένεια τις προηγούμενες 24 ώρες. Παράλληλα καταγράφηκαν 3.527 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών σε 292.004, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου.

Μεταξύ των θανάτων είναι ο ηγέτης πληθυσμού αυτοχθόνων Σαντιάγο Μανουίν, ο οποίος υπερασπιζόταν τα δικαιώματα έγγειας ιδιοκτησίας των κοινοτήτων του Αμαζονίου στη χώρα. Το Περού πλέον ξεπέρασε την Ισπανία και την Ιταλία σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 και κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως.

Είναι η δεύτερη χώρα που πλήττεται περισσότερο στη Λατινική Αμερική σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τη Βραζιλία και τρίτη σε αριθμό θανάτων μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό. Παράλληλα χθες η Γουατεμάλα ξεπέρασε τα 20.000 κρούσματα κορωνοϊού, με χιλιάδες άτομα να νοσούν τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός θανάτων ξεπερνά τους 800, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τις τελευταίες 24 ώρες, εντοπίστηκαν περίπου 1.061 νέες μολύνσεις και 26 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζούλια Μπαράρα.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων φτάνει πλέον τα 20.072 σε αυτή τη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων όπου έχουν καταγραφεί 843 θάνατοι. Αυτό το νέο ρεκόρ έρχεται παρά τα μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος Αλεχάνδρο Γκιαματέι για τον περιορισμό της επιδημίας: κλείσιμο συνόρων, απαγόρευση λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

ΚΥΠΕ