You are here

Κλειστά Βερσαλλίες και Ασπίδα του Θριάμβου στο Παρίσι λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων

19/06/2018 17:46

Δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Παρισιού, όπως τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, το Μουσείο Ορσέ ή η Ασπίδα του Θριάμβου παρέμειναν κλειστά σήμερα, εξαιτίας της απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Πολιτισμού.

Ούτε το Σατό ντε Βανσέν, η Παναγία των Παρισίων ή το Πάνθεον άνοιξαν τις πύλες τους για τους τουρίστες.

Πέντε συνδικαλιστικές ενώσεις κατηγορούν το υπουργείο Πολιτισμού ότι θέλει να "ξεφορτωθεί" 1.500 υπαλλήλους αποσπώντας τους και μεταφέροντάς τους υπό την εποπτεία δημόσιων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κάτι που αρνείται το υπουργείο.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο του υπουργείου, το οποίο θα εφαρμοστεί κλιμακωτά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2019 και 1ης Ιανουαρίου 2020, 1.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται και θα υπόκεινται στη διοίκηση δημόσιων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Σήμερα, πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το σχέδιο "φέρει τη σφραγίδα (...) μιας νέας απεμπλοκής του Κράτους (...) και εντάσσεται στη λογική των επιχειρήσεων" καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ένα παρόμοιο σχέδιο τέθηκε σε ισχύ το 2003 για το Μουσείο του Λούβρου και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, βάζοντας φρένο στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και προκαλώντας "εργασιακή ανασφάλεια" και "ανισότητες".

Μια πηγή στο υπουργείο διαβεβαίωσε ότι "δεν θα υπάρξει κανένας αντίκτυπος στον σεβασμό του καθεστώτος του δημόσιου λειτουργού ή της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων".