You are here

Κοινή δράση κατά ελονοσίας: Κομισιόν, ΕΤΕΠ και Investitionsbank Berlin εγκαινιάζουν ταμείο €70 εκ.

04/06/2020 15:29

Η Κομισιόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Investitionsbank Berlin (IBB), ανακοίνωσαν την ίδρυση του Ταμείου Ελονοσίας της ΕΕ, με αρχικά 70 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη επιστημονικά υποσχόμενων έργων για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Η Κομισιόν και η ΕΤΕπ επενδύουν αρχικά 64 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο για εφικτές και προσιτές καινοτόμες λύσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας. Επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ παρέχονται από διάφορους εθνικούς και ιδιωτικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της IBB και του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Ο κύριος συνεισφέρων στο Ταμείο είναι το πρόγραμμα InnovFin EU που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, και το οποίο διαχειρίζεται από κοινού η Kομισιόν και η ΕΤΕπ. Μέρος του έργου υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον χρηματοοικονομικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε η κινητή εφαρμογή Galileo Green Lane που αναπτύχθηκε με τη συμβολή της Κομισιόν ξεπέρασε τις 2.500 λήψεις (downloads) από τις αρχές Μαΐου και αποδεικνύεται πολύ δημοφιλής στους οδηγούς φορτηγών. Η εφαρμογή διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας στα σύνορα της ΕΕ και υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά - θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. 

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης του Galileo για την παρακολούθηση και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων. Για τους οδηγούς και τις εθνικές αρχές, η εφαρμογή απεικονίζει σχετικές συνοριακές καταστάσεις παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις ροές κυκλοφορίας και τους χρόνους αναμονής. Η πρωτοβουλία βασίζεται στις λεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές για τις πράσινες λωρίδες, που υπέβαλε η Κομισιόν στις 23 Μαρτίου 2020, για τη δημιουργία σημείων διέλευσης συνόρων ανοιχτών σε όλα τα φορτηγά οχήματα κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, αύριο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ Catherine De Bolle θα εγκαινιάσουν το Κέντρο Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Ευρωπόλ. Όπως δήλωσε η Επίτροπος Johansson "το κέντρο θα βοηθήσει στην ενίσχυση των οικονομικών ερευνών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το οικονομικό και οικονομικό έγκλημα μας βλάπτει όλους και δεν σταματά στα εθνικά σύνορα. Και είναι συχνά μια βασική δραστηριότητα ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που μπορούμε να αποκαλύψουμε αν ακολουθήσουμε τα χρήματα. Με το νέο μας κέντρο, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος από κοινού". Η παρακολούθηση των σχετικών συναλλαγών είναι κατά την Κομισιόν ένας ισχυρός τρόπος χαρτογράφησης και αποκάλυψης των δραστηριοτήτων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, προσαγωγής εγκληματιών στη δικαιοσύνη, κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων και διακοπής του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Το κέντρο θα παρέχει στις εθνικές αρχές επιχειρησιακή υποστήριξη κατά τη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών ερευνών και θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας με ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα, όπως οι τράπεζες.