You are here

Κοινοτικός αξιωματούχος: Αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από διερευνητικές τότε η ΕΕ θα επιβάλει τομεακές κυρώσεις

23/09/2020 11:37

Aν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και επιστρέψει στην κλιμάκωση και την επιθετικότητα, η ΕΕ θα εξετάσει και θα εφαρμόσει το πακέτο τομεακών κυρώσεων, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης Μισέλ - Μέκρελ -Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει συμφέρον από τη διατήρηση της ενταξιακής προοπτικής της χώρας του, ενώ και η ΕΕ έχει συμφέρον να κρατά την Τουρκία δεσμευμένη σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα μέσω αυτών. Υπενθύμισε δε τη φράση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για πολιτική "καρότου και μαστιγίου", την οποία όπως είπε αντιλήφθηκε η Τουρκία. Σημείωσε δε ότι ο κ. Μισέλ τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και σε περίπτωση υπαναχώρησης υπάρχει ομοφωνία για σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πακέτο των κυρώσεων (νέες καταχωρήσεις ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα) σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι γίνονται παρασκηνιακές επαφές για τη μείωση της έντασης και την αποκλιμάκωση σε αυτό το επίπεδο και τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για επιπλέον καταχωρήσεις.

ΚΥΠΕ