You are here

Κοινοβουλευτικό εμπόδιο σε μια τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit

18/03/2019 18:34

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ότι δε θα διστάσει να απαγορεύσει μία τρίτη «ουσιώδη ψηφοφορία» επί της συμφωνίας του Brexit αν δεν περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Σε έκτακτη δήλωσή του από την έδρα ο κ. Μπέρκοου επικαλέστηκε σχετική παράγραφο του κανονισμού της Βουλής που χρονολογείται από το 1604.

Η συγκεκριμένη αποστροφή τονίζει ότι πρόταση ή τροπολογία επί της οποίας έχει αποφανθεί το νομοθετικό σώμα δεν μπορεί να επανέλθει προς ψηφοφορία όντας ίδια στη διατύπωση ή στην ουσία της.

Προσθέτει ότι το κατά πόσο οι όποιες τροποποιήσεις είναι επαρκείς εναπόκειται στην κρίση του προεδρείου.

Ο κ. Μπέρκοου υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Brexit έχει ήδη καταψηφιστεί με μεγάλη διαφορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Σημείωσε ότι αν ισχύουν οι «φήμες» περί πρόθεσης της κυβέρνησης για τρίτη απόπειρα, τότε θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικές διάφορες με τη συμφωνία που απορρίφθηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου.

Επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής συμπλήρωσε ότι αντίστοιχες αποφάσεις κατά μίας επαναλαμβανόμενης πρότασης προς ψηφοφορία έχουν γίνει 12 φορές στο παρελθόν, με τελευταία το 1920.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής την Κοινοτήτων στην ουσία ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στο σώμα τη συμφωνία του Brexit πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης και αυξάνει την πίεση επί της πρωθυπουργού να διεκδικήσει περισσότερες παραχωρήσεις από τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, εφόσον θέλει να επιδιώξει μία τρίτη απόπειρα επικύρωσης της συμφωνίας του Brexit.

ΚΥΠΕ