You are here

Το Κοινοβούλιο απειλεί να στείλει σε δίκη την Κομισιόν

27/01/2004 12:07
Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κομισιόν, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία, εκτός όλων των άλλων, έρχεται λίγο μετά την προσφυγή της Επιτροπής κατά του Εcofin για τα ελλείμματα Γερμανίας και Γαλλίας, και αποδεικνύει τις εντάσεις που επικρατούν ανάμεσα στους διάφορους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Συγκεκριμένα, πολλοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η σχετική συμφωνία της Επιτροπής με τις αμερικανικές αρχές είναι αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, η βελγική Επιτροπή προστασίας των προσωπικών δεδομένων θεωρεί ότι τη νομοθεσία αυτή την έχουν ήδη παραβιάσει οι αμερικανικές εταιρείες United Αirlines, Continental και Delta Αirlines. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να αποφανθούν προσεχώς για την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι με τη συμφωνία της αυτή με τις ΗΠΑ παραβίασε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το σχετικό με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της Κοινότητας.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Στο μεταξύ, αυξάνονται - για την ακρίβεια, σχεδόν διπλασιάζονται - από τα μέσα του 2005 οι αποζημιώσεις που θα καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους, αν αυτοί χάσουν την πτήση τους εξαιτίας της πρακτικής του «οβερμπούκινγκ» (πώληση περισσοτέρων εισιτηρίων από τους επιβάτες που μπορεί να χωρέσει ένα αεροπλάνο). Επίσης, δίνεται αποζημίωση και στους επιβάτες των οποίων η πτήση είτε καθυστερεί πολύ είτε ματαιώνεται. Την απόφαση, την οποία είχαν ήδη πάρει η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικύρωσε χθες και το Συμβούλιο των Υπουργών. Με την εφαρμογή της, οι επιβάτες που πέφτουν «θύματα» των αεροπορικών εταιρειών, εκτός της αποζημίωσης, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη μεταφορά τους στην αμέσως επόμενη πτήση προς τον προορισμό τους, ανεξάρτητα αν την πτήση αυτή εκτελεί άλλη εταιρεία.

Η χρηματική αποζημίωση ανέρχεται σε 250 ευρώ, αν η πτήση είναι μικρότερη των 1.500 χιλιομέτρων, 400 ευρώ αν η πτήση είναι μεταξύ 1.500 και 3.500 χιλιομέτρων και 600 ευρώ για πτήσεις άνω των 3.500 χιλιομέτρων.