You are here

Κομισιόν: 4.777 ειδοποιήσεις στο σύστημα επικίνδυνων προϊόντων της ΕΕ το 2019

07/07/2020 14:17

Η Κομισιόν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τελευταία έκθεσή για το σύστημα πρόληψης και τον περιορισμό της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά - Rapid Alert. Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των ενεργειών που έκαναν οι εθνικές αρχές έπειτα από τέτοιου είδους προειδοποιήσεις αυξάνεται κάθε χρόνο, φτάνοντας στα 4.777 το 2019 σε σύγκριση με 4.050 το 2018.

Το 2019, αρχές από 31 συμμετέχουσες χώρες του Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης (κράτη μέλη της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) αντάλλαξαν 2.243 ειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα μέσω του συστήματος, γεγονός που οδήγησε σε 4.477 ενέργειες παρακολούθησης. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10% από πέρυσι και 63% από το 2015. Οι ενέργειες που λαμβάνονται κυμαίνονται από την απόσυρση ή την καταστροφή ενός προϊόντος από διανομείς και εμπόρους λιανικής πριν φτάσουν στους καταναλωτές, έως την ανάκληση μη ασφαλών προϊόντων από τους χρήστες.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιχνίδια ήταν η πιο κοινοποιημένη κατηγορία προϊόντων (29% των συνολικών κοινοποιήσεων), ακολουθούμενη από μηχανοκίνητα οχήματα (23%) και ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμός (8%). Καλλυντικά, είδη ένδυσης, υφάσματα και είδη μόδας, καθώς και είδη παιδικής φροντίδας και παιδικός εξοπλισμός είχαν επίσης μεγάλο αριθμό ειδοποιήσεων.

Οι πιο γνωστοί κίνδυνοι σχετίζονται με ένα προϊόν που προκαλεί τραυματισμούς (27%) όπως κατάγματα ή διάσειση. Τα χημικά συστατικά στα προϊόντα ήταν η δεύτερη πιο συχνά ανησυχητική ανησυχία (23%), ακολουθούμενη από κινδύνους πνιγμού για παιδιά (13%), αναφέρει η Κομισιόν.

Ειδικά σε σχέση με την πανδημία του COVID-19 το 2020, μέχρι την 1η Ιουλίου, υπήρχαν 63 προειδοποιήσεις για μάσκες προσώπου, 3 ειδοποιήσεις για ολόσωμες φόρμες, 3 ειδοποιήσεις για απολυμαντικά χεριών και 3 ειδοποιήσεις για λαμπτήρες UV ("απολυμαντικά ραβδιά").

Η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης σήμερα τα αποτελέσματα των συντονισμένων δραστηριοτήτων για την ασφάλεια των προϊόντων (CASP), που  περιελάμβανε τον κοινό έλεγχο των προϊόντων από την Κομισιόν και τις ευρωπαϊκές αρχές που επέλεξαν τα κράτη μέλη. Ο έλεγχος αφορά 652 προϊόντα που ελέγχθηκαν ως προς  την ασφάλειά τους.

Τα προϊόντα που επιλέχθηκαν για δοκιμή από τα κράτη μέλη περιελάμβαναν συσκευές προσωπικής μεταφοράς, μαλακά παιχνίδια, φορτιστές, μπαταρίες και καθίσματα ποδηλάτων για παιδιά. Το 38% όλων των προϊόντων που δοκιμάστηκαν δεν συμμορφώθηκαν με συγκεκριμένες πτυχές της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια. Το 11% των προϊόντων - 75 προϊόντα - βρέθηκαν να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, ενώ όλα τα καθίσματα ποδηλάτων που δοκιμάστηκαν παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο, μόνο το 8% όμως σοβαρό.

Κατά κατηγορία, τα μαλακά γεμάτα παιχνίδια παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρών κινδύνων, κατά 68%, ενώ οι μπαταρίες εμφάνισαν τους λιγότερο σοβαρούς κινδύνους (1%) Κατά την εκτέλεση αυτής της εργασίας, εάν διαπιστωθεί σοβαρός κίνδυνος, το προϊόν κοινοποιείται στο Σύστημα γρήγορης ειδοποίησης για την αποτροπή της διάδοσης επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά, αναφέρει η Κομισιόν.

ΚΥΠΕ