You are here

Κομισιόν: Διευθετήσεις για την είσοδο αγαθών στη Β. Ιρλανδία

14/10/2021 06:38

Νέες διευθετήσεις για τη διακίνηση αγαθών μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες της Βορείου Ιρλανδίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μέρος αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Τις προτάσεις ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Σέφτσοβιτς θα συναντήσει τον Βρετανό Υπουργό για τις σχέσεις με την ΕΕ Ντέιβιντ Φροστ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Οι σημερινές μας προτάσεις είναι η ειλικρινής μας απάντηση στις έγνοιες» των κατοίκων της Βορείου Ιρλανδίας, ανέφερε ο κ. Σέφτσοβιτς. «Δουλέψαμε σκληρά για τις προτάσεις αυτές ούτως ώστε να επιφέρουμε απτές αλλαγές επί του εδάφους» πρόσθεσε.

Το πακέτο μέτρων που προτείνει η Κομισιόν επιχειρεί να βελτιώσει την κατάσταση σε σχέση με τη διακίνηση αγαθών από τη Βρετανία στη Βόρειο Ιρλανδία μετά το Brexit, και έρχεται να προστεθεί στο πακέτο για τη διακίνηση ζώων, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο.

Το πακέτο περιλαμβάνει ευέλικτες λύσεις σε σχέση με τα τρόφιμα, την υγεία φυτών και ζώων, τελωνειακά θέματα, και τη μεταφορά φαρμάκων, προτείνοντας διαφορετικό μοντέλο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για τη Βόρειο Ιρλανδία.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις έρχονται σε συνέχεια ενδελεχών συζητήσεων με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και εκτεταμένες επαφές της Κομισιόν με την πολιτική και κομματική ηγεσία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να διεξάγει εντατικές συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την επίτευξη μόνιμης λύσης για το ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας το συντομότερο δυνατόν, σε συνεργασία και συνεχή διάλογο με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ