You are here

Κομισιόν: Έργα 220 δισ. ευρώ προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

02/10/2003 10:31
Πακέτο 29 έργων, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών κατά 1% θα ενισχυθεί κατά 0,6% - 1% η ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά και θα δημιουργηθούν 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο επενδύσεων δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία των διευρωπαϊκών μεταφορικών δικτύων, όπως προέβλεπε και το αντίστοιχο σχέδιο της ιταλικής προεδρίας.

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα γίνεί μέσω των υπαρχόντων πόρων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ έχουν ήδη γίνει προσθήκες πόρων και προτείνονται νέες πηγές χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα, η κατανομή των πόρων ανά τομέα έχει ως εξής:

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ:

- το σύνολο των απαιτούμενων επενδύσεων έως το 2020 είναι 220 δισ. ευρώ, με τα 160 εξ αυτών να έχουν εξασφαλιστεί μέχρι το 2010.

Από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε θα προέλθουν:

- Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατ. ευρώ το χρόνο για την χρηματοδότηση ως και 10% του κόστους των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Προτείνεται η αύξηση της χρηματοδότησης μέχρι και το 30% του κόστους των διασυνοριακών συνδέσεων.

- Επιπροσθέτως, η ΕΕ θα μπορούσε να απελευθερώσει μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής κάθε χρόνο, τα οποία προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των ετών 2000-2006 για την χρηματοδότηση επενδύσεων στις υποδομές.

- η Επιτροπή προτείνει επίσης την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εγγυήσεων, με στόχο την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στα έργα. Η υπηρεσία θα προσφέρει καλύψεις περιορισμένης διάρκειας για συγκεκριμένους κινδύνους, που προκύπτουν στα πρώτα στάδια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προέλθουν:

- κονδύλια ύψους 50 δισ. ευρώ ως δάνεια, στο διάστημα 2004 - 2010, υπό την εποπτεία μιας υπηρεσίας επενδύσεων, που θα δημιουργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

- Η Τράπεζα θα ενισχύσει τις δυνατότητές της στις χρηματοδοτήσεις, μέσω μιας υπηρεσίας (TIF) η οποία θα παρέχει στήριξη στα έργα για τα δίκτυα μεταφορών και για την έρευνα και τεχνολογία. Η Επιτροπή θα προτείνει την αύξηση των διαθεσίμων της Τράπεζας κατά 200 εκατ. ευρώ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ (το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού):

- 550 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους προϋπολογισμούς των ετών 2002 – 2005
- 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το 6ο πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία

ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ:

- 5,5 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, κατά κύριο λόγο στις περιφέρειες, μεταξύ των ετών 2000 - 2006

- 400 εκατ. ευρώ από τους προϋπολογισμούς των ετών 2000 έως 2005, που προβλέπονται για την δημιουργία δικτύων υψηλής τεχνολογίας.

- 4 δισ. ευρώ από το 6ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ:

Από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα προέλθουν:

- 17,5 δισ. ευρώ από το 6ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία
- 10,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την στήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης
- 27 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
- 65 εκατ. ευρώ για έρευνα σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων.

Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προέλθουν:

- περίπου 50 δισ. ευρώ ως δάνεια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις πρωτοβουλίες i2i και Innovation 2010
η Επιτροπή προτείνει την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Ταμείου, από τα 2 στα 2,5 δισ. ευρώ.
- άλλοι πόροι από την υπηρεσία TIF.