You are here

Κομισιόν: Χαμηλότερη του 1% η ανάπτυξη το 2003

03/07/2003 13:56
Χαμηλότερη του 1% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα είναι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια του 2003, σύμφωνα με την τριμηνιαία της έκθεση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ισχυρό ευρώ μπορεί να είναι θετικό για την ανάπτυξη, την ίδια στιγμή όμως εκτιμά ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές.

Η Επιτροπή θεωρεί πλέον πιθανότερο τον περιορισμό της ανάπτυξης σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1%, χωρίς ωστόσο να προχωρεί σε μια νέα επίσημη εκτίμηση.

Στη τριμηνιαία της έκθεση για την οικονομία της ευρω-ζώνης, αναφέρει ότι δεν θεωρεί πιθανή μία ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ η αναδιάρθρωση δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αντίθετα, η καταναλωτική ζήτηση φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο. Η ενίσχυση του ευρώ, εκτιμά η Επιτροπή, θα αυξήσει την εσωτερική αγοραστική δύναμη κατά τους επόμενους μήνες και θα έχει θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη στην ευρω-ζώνη. Ωστόσο, η ίδια παραδέχεται ότι το ισχυρό ευρώ θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές της ευρω-ζώνης, καθώς μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή υποβαθμίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, καθώς εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι η απειλή φαντάζει μεγαλύτερη από παλαιότερα, ωστόσο δεν είναι αρκετή ώστε να επηρεάσει την ευρω-ζώνη.

Ο Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες επεσήμανε ότι προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, απαιτείται η τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ υποστήριξε ότι το κόστος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι περιορισμένο και θα πρέπει να συγκρίνεται με τις απώλειες που θα υπάρξουν αν υπονομευθεί η αξιοπιστία του δημοσιονομικού πλαισίου της ΟΝΕ.

Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, η Επιτροπή εκτιμά ότι ένας αριθμός χωρών θα είναι σχεδόν αδύνατο να τηρήσουν τα προγράμματα σταθερότητας κατά το 2004, όπως έχουν δεσμευθεί. Επισημαίνει ότι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα - η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία - στήριξαν τις εκτιμήσεις τους για το έλλειμμα και το χρέος σε ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, γεγονός που σημαίνει ότι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης θα προκαλέσει επιδείνωση των δημοσιονομικών τους.