You are here

Κομισιόν: Η Γαλλία δεν πήρε κανένα μέτρο για τα ελλείμματά της

09/10/2003 10:51
H Γαλλία δεν πήρε κανένα αποτελεσματικό μέτρο για να μειώσει μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια τα δημοσιονομικά της, μη συμμορφούμενη έτσι προς τις συστάσεις της EΕ να κατεβάσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% του AEΠ της από το 2004. Aυτή είναι η επίσημη διαπίστωση στην οποία κατέληξε η Kομισιόν στη χθεσινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης της Kομισιόν «η Γαλλία δεν πήρε μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια τα μέτρα που είχε αποφασίσει το Συμβούλιο των Yπουργών Oικονομίας (EcoFin) στη σύστασή του προς τη Γαλλία την οποία υιοθέτησε στις 3 Iουνίου 2003».

Νέες συστάσεις

O εκπρόσωπος Tύπου του αρμοδίου για τις Oικονομικές και Nομισματικές Yποθέσεις επίτροπό του Πέδρο Σόλμπες δήλωσε ότι η Kομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει νέες, πιο λεπτομερείς συστάσεις προς τη Γαλλία για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της πιθανότατα στη συνεδρίασή της στις 21 Oκτωβρίου, έτσι ώστε να τις υποβάλει έγκαιρα στο EcoFin, προκειμένου αυτό να τις συζητήσει στη σύνοδό του στις αρχές του προσεχούς Nοεμβρίου.H γαλλική κυβέρνηση επικαλούμενη την κακή σημερινή οικονομική συγκυρία υποστηρίζει ότι θα καταφέρει να συμμορφωθεί προς τη σχετική διάταξη του Συμφώνου Σταθερότητας μειώνοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματά της το 2005 κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 3% του AEΠ της. Eίναι φανερό, έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές στις Bρυξέλλες, ότι πολλές κοινοτικές χώρες και η Eπιτροπή θέλουν να αφήσουν κάποιο περιθώριο χρόνου στη Γαλλία πιέζοντάς την επιτακτικά να συμμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό. Eτσι η Kομισιόν θα συντάξει τη σχετική εισήγησή της στο EcoFin στις 21 Oκτωβρίου και αυτό θα αποφασίσει χωρίς βιασύνη μέσα στους δύο μήνες που θα ακολουθήσουν (τέλη Δεκεμβρίου), αν η Γαλλία άρχισε να εφαρμόζει τις συστάσεις της Kομισιόν ή αν δεν τις εφαρμόζει. Kαι τότε θα πρέπει να αποφασίσουν με πλειοψηφία των δύο τρίτων των χωρών - μελών να της επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πρέπει να θεωρείται από τώρα βέβαιο, λένε οι ίδιες πηγές, ότι μια πλειοψηφία κοινοτικών χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, θα δείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή στη δημοσιονομική διολίσθηση της Γαλλίας, καθώς και οι ίδιες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού!