You are here

Κομισιόν: Κατέθεσε πρόταση για να διατεθούν €11,5 δισ. για διαχείριση πανδημίας

03/06/2020 18:33

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα τις τροποποιήσεις που είχε εξαγγείλει για τον προϋπολογισμό του 2020, ώστε να διατεθούν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση κρίσεων και ειδικά την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία μέσα στο 2020.

Τα κονδύλια θα διατεθούν για να βοηθήσουν τις περιφέρειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να υποστηρίξουν επιχειρήσεις και εκείνες που έχουν ανάγκη εκτός των συνόρων της ΕΕ, μέσω του REACT-EU και του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (EFSD)

Η πρόταση είναι μια τεχνική συνέχεια του συνολικού σχεδίου ανάκαμψης της περασμένης εβδομάδας, το οποίο αποτελείται από ένα νέο μέσο ανάκαμψη (Νext Generation EU) ενσωματωμένο στο ΠΔΠ 2021-2027. Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Κομισιόν πρότεινε τη συγκέντρωση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αγορές και τη διοχέτευσή τους στην ανάκαμψη της ΕΕ.

Για να γίνει αυτό δυνατό, η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί προσωρινά το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της (το μέγιστο ποσό πόρων που μπορεί να ζητήσει η Ένωση από τα κράτη μέλη για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις) και το ανώτατο όριο των πραγματικών δαπανών. Για να επιτευχθεί αυτό,  πρότεινε να τροποποιηθεί η απόφαση για τους ιδίους πόρους - το νομικό κείμενο που καθορίζει τους όρους χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών και έγκριση σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές απαιτήσεις.

Για να γεφυρώσει την περίοδο έως την επικύρωση της τροποποιημένης απόφασης για τους ιδίους πόρους και να διαθέσει ήδη την απαραίτητη χρηματοδότηση στους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη ήδη το 2020, η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να προσαρμόσει τον τρέχοντα μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020 προκειμένου να υπάρχει χώρος για υψηλότερες δαπάνες μέσα στο 2020. Η σημερινή πρόταση διασφαλίζει ότι τα επιπλέον 11,5 δισεκατομμύρια για το REACT-EU, το μέσο στήριξης φερεγγυότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (EFSD) θα είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό φέτος.