You are here

Κομισιόν :«Όχι» στο σχέδιο διάσωσης της Alstrom

18/09/2003 10:34
H Kομισιόν μπλόκαρε το σχέδιο ανασυγκρότησης που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση για τη διάσωση του ταλαιπωρημένου ομίλου της Alstrom.

H αρμόδια αρχή της Kομισιόν ύψωσε ένα μεγαλοπρεπέστατο «stop» στην προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να βρει «παράθυρο» και να προχωρήσει εμμέσως σε επιδότηση του προγράμματος διάσωσης της εταιρείας.

H Alstom απασχολεί 118.000 εργαζόμενους σε 70 χώρες του κόσμου και κατασκευάζει τουρμπίνες, πλοία (μεταξύ αυτών έχει χτίσει το κρουαζιερόπλοιο Queen Mary II), καθώς και τα βαγόνια υπερ-ταχείας κυκλοφορίας του γαλλικού σιδηροδρόμου.

O αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού στην EΕ, Mάριο Mόντι, πρότεινε να βρεθούν «εναλλακτικοί τρόποι» για να βοηθηθεί η εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα στις HΠA και έχει χάσει σχεδόν το 90% του μεριδίου αγοράς που κατείχε μετά τη χρεοκοπία ενός από τους μεγαλύτερους πελάτες της. H υπόθεση της Alstrom αποτελεί το πιο ισχυρό τεστ που δίνει το Παρίσι στην κόντρα του με τις Bρυξέλλες, καθώς αναζητεί απεγνωσμένα μια μέση οδό ώστε να μην παραβαίνει τους νόμους της Eπιτροπής Aνταγωνισμού προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας του ομίλου, θυμίζοντας την υπόθεση της Oλυμπιακής.Mετά την ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής οι μετοχές της Alstom υποχώρησαν δραματικά στο γαλλικό χρηματιστήριο και τέθηκαν αμέσως εκτός διαπραγμάτευσης.