You are here

Κομισιόν: Οι στόχοι κανονισμού για διατραπεζικές προμήθειες (IFR) έχουν επιτευχθεί

29/06/2020 20:41

Οι κύριοι στόχοι του κανονισμού για τις διατραπεζικές προμήθειες (IFR) "έχουν επιτευχθεί", οι διατραπεζικές προμήθειες για τις καταναλωτικές κάρτες, οι χρεώσεις των εμπόρων για τις πληρωμές με κάρτα μειώθηκαν, όπως και τελικές οι τιμές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία εστάλη στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταγράφει στην έκθεσή της ότι "οι εν λόγω προμήθειες αποτελούσαν εμπόδιο στην ενοποίηση της ενιαίας αγοράς και επέφεραν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, όπως υψηλότερα κόστη για τους εμπόρους λιανικής και τους καταναλωτές".
 
Για τον σκοπό αυτό, ο κανονισμός IFR "θέτει όρια στις διατραπεζικές προμήθειες για καταναλωτικές κάρτες, εισάγει κανόνες για τις επιχειρήσεις και απαγορεύει πρακτικές που ορθώνουν φραγμούς στην αγορά, όπως εδαφικούς περιορισμούς, περιορισμούς στη δυνατότητα επιλογής εμπορικού σήματος πληρωμής ή εφαρμογής πληρωμής από τους εμπόρους και τους καταναλωτές".

Σύμφωνα με την έκθεση, με τον κανονισμό "προήχθη η ενοποίηση της αγοράς μέσω της αύξησης της χρήσης από τους εμπόρους αποδεκτών (δηλαδή τραπεζών εξυπηρέτησης εμπόρων) που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη (διασυνοριακές υπηρεσίες αποδοχής) και της αύξησης των διασυνοριακών συναλλαγών με κάρτα".

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση και ενίσχυση της συλλογής δεδομένων σε ορισμένους τομείς, όπως οι τομείς στους οποίους ο κανονισμός ισχύει εδώ και περιορισμένο χρονικό διάστημα".
 
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η έκθεση "δεν συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση αναθεώρησης", καθώς "απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθούν τα πλήρη αποτελέσματα".

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι στόχοι του κανονισμού IFR, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2015, ήταν "η ρύθμιση των διατραπεζικών προμηθειών για τις κάρτες και τις πράξεις πληρωμής με κάρτα, καθώς οι προμήθειες αυτές παρουσίαζαν μεγάλες διαφορές, ήταν υψηλές και αδιαφανείς".