You are here

Κομισιόν: Ολοκληρώνει συνομιλίες με Johnson & Johnson για εμβόλιο

13/08/2020 19:47

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με την Johnson & Johnson για να αγοράσει πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19, μετά την αντίστοιχη συμφωνία με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου. Η σύμβαση με την Johnson & Johnson προβλέπει τη δυνατότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να δωρίσουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν στις χώρες του ΕΟΧ. Αναμένεται ότι, όταν ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19, η Κομισιόν θα έχει συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ και θα μπορούσε να αγοράσει περαιτέρω 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι διεξάγει εντατικές συζητήσεις και με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι  "οι ζωές των πολιτών μας και η οικονομία μας χρειάζονται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνoϊού. Οι σημερινές συνομιλίες μάς φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη αυτού. Η Κομισιόν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να συμβάλουν ενεργά στο σκοπό αυτό".

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι "σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσουμε την ταχεία πρόσβαση σε ένα καινοτόμο εμβόλιο που αναπτύσσεται κατά του κορωνοϊού. Οι διαπραγματεύσεις μας για την εξασφάλιση ενός ευρέος χαρτοφυλακίου εμβολίων για τους πολίτες μας και τον κόσμο θα συνεχιστούν αμείωτα. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία των πολιτών από τον ιό. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού με τα κράτη μέλη μας έως ότου το εμβόλιο φτάσει σε όλους".

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα προορίζονται να καταλήξουν σε Συμφωνία Προώθησης Αγοράς που θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.