You are here

Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε σήμερα το καθεστώς ενισχύσεων για ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου

27/02/2020 16:48

Το καθεστώς ενισχύσεων για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου, που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2019, ολοκληρώθηκε σήμερα, με την τελευταία διαδικασία υποβολής προσφορών και συνολικά κάλυψε όγκο 213.500 τόνων ελαιολάδου, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 27% των συνολικών αποθεμάτων της ΕΕ στην αρχή της περιόδου εμπορίας 2019/20, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Η τέταρτη και τελευταία πρόσκληση υποβολής προσφορών κατέληξε σε μέγιστη ενίσχυση ύψους € 0,83 ανά ημέρα ανά τόνο για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο για όγκο 41.600 τόνων, που θα αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια 180 ημερών.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Janusz Wojciechowski, δήλωσε σχετικά ότι μετά από μήνες  ανισορροπίας στην αγορά, "είμαι περήφανος που βλέπω την τελευταία υποβολή προσφορών στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση για το ελαιόλαδο". "Είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί ο πλήρης αντίκτυπος του μέτρου στήριξης, αλλά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών είναι ήδη ορατά", σημείωσε.

"Η Κομισιόν έδειξε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της και την υποστήριξή της στους Ευρωπαίους αγρότες, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν διαταραχές στην αγορά και θα παραμείνει σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αγοράς στον τομέα του ελαιολάδου", ανέφερε.