You are here

Κομισιόν: Πανωτόκια στα κρατικά ομόλογα "απροσάρμοστων" χωρών

23/06/2010 15:34
«Καπέλο» στις πωλήσεις ομολόγων συζητά να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ευρω-κυβερνήσεις που παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς για το χρέος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το «πέναλτι» σε μορφή επί πλέον τόκου θα πηγαίνει σε έναν ειδικό λογαριασμό και θα κατάσχεται αν το χρέος της χώρας που παραβαίνει τους κανόνες δεν υποχωρεί, αναφέρει εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, που επικαλείται το Bllomberg.

Η Κομισιόν φέρεται να προτείνει την επιβολή αυτής της επιπλέον χρεωστικής ποινής όταν «το χρέος δεν μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό». Αλλά παραδέχεται ότι η λέξη «ικανοποιητικό» είναι δύσκολο να οριστεί συγκεκριμένα.

Προτείνει επίσης ποινές για τα μέλη των οποίων το χρέος είναι μεν κάτω από το όριο του 60%, αλλά η πορεία του χρέους τους είναι «μη επαρκής».

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Οι Υπουργοί Οικονομικών των 27 θα συζητήσουν την εν λόγω πρόταση στις 12 Ιουλίου, αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα, σε ξεχωριστό έγγραφό της, η Επιτροπή παρουσίασε έναν «πίνακα ανταγωνιστικότητας» ο οποίος περιλαμβάνει οχτώ οικονομικούς δείκτες όπως κόστος εργασίας ανά μονάδα, τιμές κατοικιών και πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, και θα χρησιμεύει ως όργανο έγκαιρης προειδοποίησης για αυξανόμενες ανισότητες μέσα στην ένωση.
Η επιβολή χρέωσης στα ομόλογα εντάσσεται στην αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., μαζί με άλλες ποινές όπως το πάγωμα της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.