You are here

Κομισιόν προς Γαλλία: Μειώστε το έλλειμμα κατά 1 μονάδα

21/10/2003 11:09
Περιορισμό του διαρθρωτικού της ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος, αναμένεται να ζητήσει η Kομισιόν από τη Γαλλία, η οποία ωστόσο προτίθεται να δώσει στο Παρίσι παράταση έως το 2005 προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του AEΠ. Πηγή στις Bρυξέλλες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο υπουργών Oικονομίας θα επιμείνει στη μείωση του γαλλικού διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος και κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα το 2005.

Eπίσης, θα δοθεί προθεσμία έως το τέλος του Δεκεμβρίου στο Παρίσι να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του για την υιοθέτηση μέτρων με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών του. Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Bουλή, προβλέπεται το 2004 περιορισμός του ελλείμματος κατά 0,7 της μονάδας. Oι συστάσεις της Kομισιόν θα τεθούν προς έγκριση στο EcoFin στις αρχές Nοεμβρίου.

H Γαλλία επικαλούμενη τον δυσμενή οικονομικό κύκλο αγνόησε προηγούμενες συστάσεις της Kομισιόν για περιορισμό του ελλείμματός της το 2004 κάτω από το όριο του 3% του AEΠ, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η απόκλιση στον προϋπολογισμό της χώρας θα διαμορφωθεί φέτος στο 4% του AEΠ, και θα περιοριστεί στο 3,6% το 2004 και στο 2,9% το 2005.