You are here

Κομισιόν: Πρόσκληση για καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας

26/10/2021 14:29

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας με προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, δημοσιοποίησε την Τρίτη η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Καινοτομίας θα χρηματοδοτήσει τεχνολογίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Το Ταμείο Καινοτομίας, σημειώνεται, χρηματοδοτείται από τα έσοδα του πλειστηριασμού των δικαιωμάτων εκπομπών από το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS).

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση για προτάσεις. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος κατά την πρώτη πρόσκληση για προτάσεις, η Κομισιόν έχει απλοποιήσει και επισπεύσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς επεσήμανε πως «θα υποστηρίξουμε καινοτόμα έργα, επιταχύνοντας την υλοποίησή τους και διοχετεύοντας τα στην αγορά το συντομότερο δυνατόν».

«Η επένδυση αυτή θα στηρίξει την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, ανοίγοντας τον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή τεχνολογική πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα» πρόσθεσε.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται για έργα από όλα τα κράτη μέλη, την Ισλανδία και τη Νορβηγία μέχρι τις 3 Μαρτίου 2022, μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΕΕ για χρηματοδοτήσεις και διαγωνισμούς. Στις 10 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες.

Τα έργα θα αξιολογούνται στη βάση της καινοτομίας, τη χρηματοοικονομική και τεχνική ωριμότητά τους καθώς και την περιβαλλοντική και οικονομική τους αποδοτικότητα.

Όσον αφορά τα έργα που έχουν προοπτική αλλά δεν είναι αρκετά ώριμα για επιχορήγηση θα παρέχεται βοήθεια για την ανάπτυξη τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 και οι επιχορηγήσεις και η υπογραφή των έργων θα πραγματοποιηθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Καινοτομίας, το οποίο έχει συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), αναμένεται να έχει έσοδα πέραν των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 ανάλογα με την τιμή των ανθρακούχων εκπομπών. Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Κομισιόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Ταμείο θα ενισχυθεί σημαντικά.

ΚΥΠΕ