You are here

Κομισιόν: Πρόσκληση χρηματοδότησης €9 εκ. σε ελεγκτές και ερευνητές κατά της παραπληροφόρησης

30/06/2020 15:03

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση, ύψους 9 εκ. ευρώ, δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν για να ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξή της σε ελεγκτές και ερευνητές, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση για την ενίσχυση δράσεων κατά της παραπληροφόρησης.

Η πρόσκληση επεκτείνει την εμβέλεια του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων μέσω της δημιουργίας εθνικών κέντρων ελέγχου γεγονότων. Αυτοί οι κόμβοι θα αναλύσουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία, θα προωθήσουν τον αλφαβητισμό των μέσων ενημέρωσης και θα παρακολουθούν τις πολιτικές των διαδικτυακών πλατφορμών.

Υπενθυμίζεται ότι το παρατηρητήριο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του την 1η Ιουνίου 2020 και υποστηρίζει τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας πολυεπιστημονικής κοινότητας που αποτελείται από ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς με εμπειρία στον τομέα της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Ως εκ τούτου, συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων και της δυναμικής της παραπληροφόρησης, καθώς και στον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Αυτή η δεύτερη φάση του έργου χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης «Connecting Europe Facility». Η προθεσμία υποβολής είναι η 5η Νοεμβρίου 2020.

Επιπλέον η Κομισιόν ξεκίνησε μια ανοικτή δημόσια διαβούλευση σε ολόκληρη την ΕΕ για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τους καταναλωτές για την επόμενη περίοδο, το λεγόμενο «νέο θεματολόγιο των καταναλωτών». Η δημόσια διαβούλευση θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημιουργία της νέας ατζέντας για τους καταναλωτές που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να υιοθετήσει έως το τέλος του 2020.

Η νέα ατζέντα θα καθορίσει τις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής καταναλωτών στην ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Θα στοχεύει στην ενημέρωση της πολιτικής καταναλωτών της ΕΕ σε βασικούς τομείς, όπως αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που δημιουργούνται από την ψηφιοποίηση, την αυξανόμενη σημασία των περιβαλλοντικών θεμάτων, την αυξημένη ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, το ζήτημα της σωστής επιβολής των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Θα αντλήσει επίσης διδάγματα και θα λάβει υπόψη τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού. Για την επίτευξη των στόχων της, η Ατζέντα Νέων Καταναλωτών θα προτείνει εντατική συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Τέλος σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία του συλλογικού συμφέροντος των καταναλωτών που συνήφθη πρόσφατα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μόλις εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή η νομοθεσία θα καταστήσει τη συλλογική επανόρθωση διαθέσιμη σε ολόκληρη την ΕΕ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως δικαιώματα επιβατών, από τηλεπικοινωνίες έως ενέργεια. Θα προβλέπει αποτελεσματικές διασυνοριακές δράσεις συλλογικής προσφυγής μεταξύ κρατών μελών. Θα υπάρχουν επίσης πολλές εγγυήσεις για την αποφυγή κατάχρησης της διαδικασίας.

Για παράδειγμα, μόνο οι ειδικευμένοι φορείς, όπως οι οργανώσεις καταναλωτών που ορίζονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα μπορούν να ξεκινήσουν μια δράση. Οι ειδικευμένοι φορείς που εκπροσωπούν τους καταναλωτές θα έχουν επίσης αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας όσον αφορά την πηγή της χρηματοδότησής τους, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για την έναρξη συγκεκριμένης συλλογικής δράσης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει διαθέσιμος μηχανισμός συλλογικής προσφυγής σε όλα τα κράτη μέλη και οι διαδικασίες μπορεί συχνά να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.

ΚΥΠΕ