You are here

Κομισιόν: Προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού ΕΕ 2021 για χρηματοδότηση συνεπειών Brexit

22/01/2021 13:57

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την αύξηση κατά 4,24 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021, ώστε να διατεθούν επαρκείς πόροι φέτος για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων του Brexit.

Το συνολικό ποσό για το Brexit Adjustment Reserve 5,37 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για το ΠΔΠ 2021-27. Η πρόταση αυτή θα αυξήσει τον προϋπολογισμό σε 168,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 170,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές.

Το Brexit Adjustment Reserve θα είναι γρήγορα διαθέσιμο και ευέλικτο και θα καλύψει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του Brexit σε όλα τα κράτη μέλη για περίοδο 30 μηνών.

Η συντριπτική πλειονότητα θα διατεθεί μέσω προχρηματοδότησης ήδη το 2021, υπολογιζόμενη με βάση τον αναμενόμενο αντίκτυπο του τέλους της μεταβατικής περιόδου στην οικονομία κάθε κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικό βαθμό οικονομικής ολοκλήρωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις αρνητικές επιπτώσεις στον αλιευτικό τομέα της ΕΕ.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πέντε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (3 για αραβόσιτο και 2 για σόγια) και ανανέωσε την έγκριση για 3 καλλιέργειες αραβοσίτου που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές. Όλοι αυτοί οι GMOs έχουν περάσει από μια ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία έγκρισης, συμπεριλαμβανομένης μιας ευνοϊκής επιστημονικής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι αποφάσεις έγκρισης δεν καλύπτουν την καλλιέργεια. Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής και στη συνέχεια επι΄της Επιτροπής Προσφυγών. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν είχε το νομικό καθήκον να εκδώσει τις άδειες, που θα ισχύουν για 10 χρόνια.

ΚΥΠΕ